koristan je

Začin koji prirodno zaslađuje kavu, a dobar je za srce

kava
Grgur Žučko/pixsell
30.03.2024.
u 10:58

Cimet daje bilo kojem piću ili jelu prekrasnu aromu te slatkasti okus bez dodavanja grama šećera

Želite li jutarnju kavu učiniti još zdravijom za srce, dodajte u nju nešto cimeta u prahu.

Neke studije su pokazale da cimet može sniziti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2, ali i visoke razine kolesterola i triglicerida.

U časopisu “Critical reviews in Food and Nutrition” iz 2010. godine objavljeno je kako cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i protuupalna svojstva.

On jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Za jelo i besmrtnost

Cimet je potentan začin koji se koristio za zdravlje i jelo tisućama godina. U kineskim zapisima spominje se već u 3. tisućljeću prije Krista, a odatle se proširio do Mezopotamije i Levanta, prenosi N1.

Grci su ga smatrali lijekom. Za stare Egipćane bio je statusni simbol – koristili su ga za izradu parfema, ali i balzamiranje tijela. O njemu je pisano i u Bibliji, u psalmima, ali i Pjesmi nad pjesmama.

Danas se konzumira u nizu različitih jela i pića – od kolača i pita do kuhanog vina. Ovaj aromatičan i topao začin nije sladak, ali pojačava osjećaj slatkoće drugih sastojaka.

Zašto je dobro staviti cimet u kavu?

Cimet daje bilo kojem piću ili jelu prekrasnu aromu te slatkasti okus bez dodavanja grama šećera. Baš zato liječnici preporučuju da ga dodate u svoj omiljeni jutarnji dodatak umjesto šećera ili nekih drugih umjetnih zaslađivača, piše Punkufer.hr.

Šećer i umjetni zaslađivači, naime, mogu negativno utjecati na zdravlje jer sadrže tvari koje mogu povećati upale u tijelu.

Ipak, nemojte pretjerivati s cimetom. U šalicu kave dovoljno je staviti oko četvrtine čajne žličice cimeta u prahu – po mogućnosti onog cejlonskog, a u jednom danu poželjno je konzumirati oko pola čajne žličice ovog mirisnog začina.

Niste ljubitelj cimeta? Liječnici preporučuju i dodavanje nezaslađenog kakaa u svoj jutarnji napitak. I kakao je povezan s održavanjem zdravih razina krvnog tlaka i kolesterola, povrh svega sadrži i neke važne nutrijente za imunitet i tijelo poput cinka, željeza i magnezija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije