Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zabrinutost zbog smanjivanja prihoda općina ali i razvlašćivanja istih

19. listopada 2017. u 19:49 0 komentara 104 prikaza

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara danas je održala sastanak s predstavnicima Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Predsjednica Saveza Vesna Travljanin izrazila je inicijativu za službenim susretom s obzirom da, kako je kazala, s ovom institucijom imaju odličnu, ako ne i najbolju suradnju jer je Bradara jedna od rijetkih koja stavove Saveza zaista uvažava.

S obzirom kako su izaslanici u Domu naroda ujedno i predstavnici svojih županija, Bradara je kazala kako joj je od samog preuzimanja mandata bilo važno uspostaviti konkretan mehanizam koordinacije s nižim razinama vlasti te da se Savez općina i gradova iskazao kao odličan partner u ostvarenju ovog cilja. 

- Svi zakoni koje mi izglasamo, izravno ili neizravno se odnose i na općine i gradove. Stoga smatram ne samo korektnim nego i za funkcioniranje istih, ključnim dobiti zelena svjetla od nižih razina. To ujedno znači i da je zakon na terenu provodiv - kazala je Bradara te se s Travljanin suglasila kako je lokalna samouprava temelj svakog pa i bh. društva.

Travljanin je izrazila zabrinutost zbog trenda smanjivanja prihoda općina ali i određenog razvlašćivanja istih. Stoga su na sastanku spomenuti i neki od zakona u proceduri ali i oni koji su tek u pripremi, a koji se itekako tiču lokalne samouprave poput zakona o šumama, vodama, dohotku, koncesijama itd. 

Nastavak suradnje će svakako biti nastavljen, a na sastanku je spomenut i eventualni trilateralni sporazum između Parlamenta, Vlade i Saveza koji bi donekle institucionalizirao dosadašnju suradnju, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Sastanku su nazočili i Hamdo Ejubović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza i načelnik općine Hadžići te Zlata Turkić, tajnica Saveza.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.