ekonomska kriza u cijelom svijetu

Zabrinjavajuće stanje, BiH ima uvjerljivo najveću inflaciju u regiji

06.07.2022.
u 21:01

Rat na istoku Europe neminovno je doveo do ekonomske krize u cijelom svijetu. Toga ne samo da nije pošteđena BiH nego ima uvjerljivo najveću inflaciju u regiji. Agencija za statistiku u BiH objavila je da je inflacija u BiH u svibnju dosegla 14,4%, što je naš povijesni rekord, piše Klix.

Najviše je poskupio prijevoz (30,3%) i hrana (22,7%). I u državama regije, hrana i energenti su uzrokovali najviše problema građanima. U svijetu su upravo to dva glavna čimbenika inflacije trenutačno. Prema podacima državnih agencija zemalja u regiji, stopa inflacije je u svakoj, osim u Sloveniji (8,1%), veća od 10%. U Crnoj Gori inflacija je 11,7%. U Hrvatskoj iznosi 10,8, u Srbiji 10,4.

Situacija nije dobra ni na Kosovu gdje je inflacija 12,5%, a u Sjevernoj Makedoniji 11,9%. Mnogo je razloga za to što je situacija najgora u BiH, a jedan od njih je zasigurno i nerad bh. vlasti. Državna vlast u BiH jedina je koja nije uradila ništa na ograničavanju cijena i olakšavanju situacije građanima.

U RH i Srbiji reagirano je tako da se ograniče cijene nafte, a u Crnoj Gori smanjili su cijenu kruha. U BiH postoje inicijative za ukidanje trošarina na gorivo, međutim, to nije zaživjelo u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao ni ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice. Da su parlamentarci imali volju da usvoje ta dva zakona, sigurno je da bi trenutačna situacija bila mnogo bolja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije