Financijsko stanje u HNŽ-u stabilno

Zabranom zapošljavanja i štednjom HNŽ-u ostali milijuni

novac
05.06.2017.
u 13:00

Za razliku od prijašnjih godina, financijske prilike u Hercegovačko-neretvanskoj županiji su stabilne. Više se ne spominje mogućnost kašnjenja plaća proračunskih korisnika, uzimanje kredita za tekuće troškove i slične priče koje smo slušali ranijih godina, piše Večernji list BiH. Dokumenti koji otkrivaju financijske prilike u županiji trebali bi se naći pred skupštinskim zastupnicima u HNŽ-u uskoro, a u njima se vide razlozi zbog kojih je financijska slika Županije relaksirana. Ukupni ostvareni rashodi za 2016. godinu iznosili su 184,013.355,34 KM a u 2015. godini 172,053.233,80 maraka što je više za 11,960.121,54 maraka ili 6,95 posto. Rast prihoda nije nešto čime se mnogo institucija može pohvaliti, ali napori koji su uložile županijske institucije u Mostaru su urodili plodom.

Nastavak mjera štednje

S druge strane, nastavljeno je provođenje mjera štednje, a podaci govore kako su izdaci za materijalne troškove smanjeni za 1,1 milijuna maraka u odnosu na ranije godine. Pozitivne rezultate je dala i odluka o zabrani zapošljavanja. Izdaci za bruto plaće, naknade zaposlenih i doprinos poslodavca su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu u apsolutnom iznosu 892.571,14 maraka ili 0,75 posto. Tekući grantovi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine bilježe povećanje za 4,078.690,85 KM ili 14,30 posto. U strukturi tekućih grantova najveće povećanje je na transferima za kulturu, visoko školstvo, turizam, izvan sudske nagodbe i redovna sudska izvršna rješenja. Kapitalni izdaci bilježe također znatno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine u iznosu 1,802.107,55 maraka ili 165,87 posto, a odnose se na Ministarstvo poljoprivrede- namjenska sredstva vode i Ministarstvo prosvjete – rekonstrukcija škola. Nabava osnovnih sredstava ima najveće povećanje u odnosu za isto razdoblje prošle godine od 5,329.268,68 KM ili 439,69 posto, a odnose se najviše na Upravu za civilnu zaštitu(namjenska sredstva), Ministarstvo prometa i veza -Uprava za ceste , MUP HNŽ (lizing) i Ministarstvo pravosuđa (Sud Čitluk). Otplate zajmova bilježe povećanje za 2, 763.511,02 KM iz razloga što je u ovoj godini bilo dospijeće kredita bolnica (Koreja) za koje je počela otplata glavnice polovinom 2015.godine i kredit UniCredit banke čija otplata je otpočela u 2016.godini.

Daljnje povećanje sredstava

Iz Vlade HNŽ-a su najavili kako će i dalje raditi na projektima koji će povećati prihodovnu stranu županijskog proračuna. Ono na što se ozbiljno može računati u bližoj budućnosti su projekti iz Europske unije. Županijske institucije poduzimaju niz koraka kako bi se primakle europskim fondovima i sredstva donijela u Hercegovinu. Jedan od uspješnih primjera je Zračna luka Mostar koja je dobila iz IPA fondova sredstva za proširenje svojih kapaciteta. Sigurno je kako općine u HNŽ-u mogu konkurirati za ovakve i slične projekte te u konačnici dovesti europska sredstva u Hercegovinu. Samo na projektima očuvanje okoliša, izgradnje infrastrukture mogu se osigurati milijunski iznosi iz Europske unije i njezinih fondova. Samo je pitanje koliko će se institucije pozabaviti ovim pitanjima i poduzeti konkretne korake kako bi došlo do realizacije ostvarivih projekata. Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i njegov tim očekuju da financijska stabilnost županije postane trajna kategorija te da se nastavi s radom koji će osigurati više sredstava u budućnosti za braniteljsku populaciju, socijalne kategorije ili pak zdravstvo i prosvjetu. Sve to je ostvarivo ukoliko se nastavi raditi kao što je to bio slučaj u zadnjih godinu dana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?