Skandal FIBA-e na košarkaškom prvenstvu

Zabranili zastave bh. Hrvata na utakmici, Posušaci i Mostarci ih ipak ‘prošvercali’

ilustracija
08.09.2017.
u 07:00

Krajnje neugodno bilo je nekolicini gledatelja, bh. Hrvata, prije i za vrijeme pretposljednjeg košarkaškoga susreta sa Španjolskom kada su se suočili s krajnje čudnim propisima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da ne mogu unositi zastave s obilježjima drugih država na utakmice osim onih koje se odnose na dvije reprezentacije koje se nadigravaju pod koševima, piše Večernji list BiH. 

Kao i svugdje, tih propisa nisu se baš svi držali kao “pijan plota”, ali na jednom od ulaza, gdje je bilo i navijača kockastih, došlo je do problema. Naime, prigodom ulaska u modernu dvoranu Polyvalent Hall u Cluju, koja prima 10.000 ljudi, na Europskom košarkaškom prvenstvu u Rumunjskoj “redari” su oduzimali hrvatske zastave hrvatskim navijačima koji su na njima imali ispisana mjesta i gradove iz BiH.

Samir i Cosmin

Jednako su te zastave kao i na ranijim brojnim sportskim događajima diljem svijeta bile s napisima Mostara, Neuma ili Posušja… No, ovoga puta to je zasmetalo nekima od redara i službenih osoba iz FIBA-e. Kako su nam potvrdili sugovornici koji su više dana na tome natjecanju i prate svaku utakmicu, na jednome od ulaza upravo je jedan od službenika inzistirao da se uklone takva obilježja i zastave: “To je bio neki Samir s kojim smo razgovarali i čije je ime pisalo na akreditaciji”, rekao je za Večernjak jedan od sugovornika. Nikako ga nismo mogli uvjeriti da prođemo i da ta obilježja uopće nisu bila prijeporna. No, on je samo govorio da su takva pravila FIBA-e”. Naš sugovornik potvrdio je kako je jednoga od navijača sa zastavom bh. Hrvata, na kojoj je bio naziv grada iz kojega je stigao, odvelo osiguranje te da mu je navodno izrečena zabrana dolaska na utakmice u organizaciji FIBA-e u trajanju od 6 mjeseci. Da ti kriteriji FIBA-e nisu baš “ujednačeni” te da vjerojatno neki Cosmin iz Rumunjske ne zna za probleme Pelješkog mosta, gdje se nalazi Mostar ili Široki Brijeg vrlo je vjerojatnije. Pokazuje to i slučaj Posušaka Kristijana Penave i Ivana Ramljaka koji su ipak uspjeli “prošvercati”, posve legalno unijeti zastavu bh. Hrvata na kojoj piše Posušje, kao i simbole KK Posušja. Slično su uspjeli i “predstavnici” navijača iz Mostara. Mostarci tvrde kako su ih predstavnici FIBA-e na ulazu u dvoranu ipak čudno promatrali s obzirom na to da su imali kockaste dresove Zrinjskog i hrvatske reprezentacije, no ipak su ih pustili čak i na vrlo snažnu utakmicu između Španjolske i Crne Gore.

Odlučna akcija

Kada su pak predstavnici vodstva hrvatske košarkaške reprezentacije čuli kako im prave probleme, u sve se uključio i sam predsjednik Hrvatskog košarkaškoga saveza Stojko Vranković. I sve je već riješeno s čelnicima FIBA-e na jučerašnjoj utakmici s Češkom. To je posebice važno za reprezentaciju u kojoj igraju, i to kakvu ulogu, čak četvorica Hrvata iz BiH Bojan Bogdanović iz Mostara, Ivan Ramljak iz Posušja, Darko Planinić iz Širokog Brijega ili Dragan Bender iz Čapljine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?