Uvođenje u škole

Vjeronauk i jezik traže 5 posto pripadnika drugog naroda

11.10.2015.
u 06:15

OTKRIVAMO Što donosi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH Što predlaže novi zakon?

Novim zakonom, točnije njegovim izmjenama koje su učinjene radi ostvarivanja i očuvanja pune ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba (jezika, tradicije, kulture i običaja) i pripadnika nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, će se uspostaviti sustav školstva (odgoja i obrazovanja) tako da svaki od navedenih naroda i nacionalnih manjina BiH ima pravo na organiziranje škola i školstva na svome jeziku, pismu i nastavnom planu i programu.

Najspornije je bilo izvođenje nastave na materinskom jeziku u područjima gdje su ti učenici u manjini.

Prema novom zakonu, u školama u kojima se izvodi nastava na jednom od jezika konstitutivnih naroda, a u kojoj nastavu pohađaju pripadnici drugih konstitutivnih naroda ili nacionalnih manjina, uprava škole dužna je omogućiti očuvanje vlastitoga jezika i kulturnog identiteta organiziranjem nastave iz nacionalne skupine predmeta, ovisno o broju učenika, i to

a) najmanje jezik i književnost i vjeronauk ako je u školi manje od 5% pripadnika drugog naroda ili nacionalne manjine...

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?