Općina Odžak aktivna je u projektima prekogranične suradnje. Aktualan je i projekt gradske zelene tržnice vrijedan 270.000 maraka

Za uređenje poslovnih zona u Odžaku potrebno 30 mil. KM

04.12.2022.
u 18:01

Općina Odžak aktivna je u procesu stvaranja projekata prekogranične suradnje. Pri kraju je druga faza projekta "Srcem za srce" kojim se povezuju Grad Đakovo u RH i Općina Odžak u Posavskoj županiji.

Javna infrastruktura

U tijeku je uređenje spomen-sobe te uredskih prostorija za udruge proistekle iz Domovinskoga rata. Projekt se financira preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, a partneri projekta su Općina Odžak i Grad Đakovo. Vrijednost radova je 45.279 KM. Općina Odžak rado je prihvatila i projekt "Srce Slavonije – srcu Posavine" koji zajedno financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU RH i Općina Odžak. Projekt, tvrde u općinskoj upravi, značajno doprinosi poboljšanju javne infrastrukture jer će rekonstrukcijom zajedničke kotlovnice biti riješen problem grijanja općinskih institucija, uprave, policije i šalter-dvorane. Vrijednost radova je 46.500 KM, piše Večernji list BiH.

Poslovne zone u Općini Odžak aktualna su tema na kojoj je angažirana Služba za gospodarstvo i lokalni ekonomski razvoj općine. Načelnica Službe Radinka Dujak kaže nam kako je urađen regulacijski plan i idejni projekt infrastrukturnog uređenja, a trenutačno je u izradi završetak glavnog projekta infrastrukturnog uređenja. Projektnu dokumentaciju sufinancirali su, uz Općinu Odžak, županijska ministarstva i UNDP.

- Kompletno infrastrukturno uređenje poslovnih zona financijski je veliki projekt za jednu malu općinu i njezin proračun jer se procjenjuje na oko 30 milijuna KM te se očekuje potpora svih razina vlasti - kaže R. Dujak. U izgradnju infrastrukturnih objekata u Odžaku uključena je i Vlada RH, osobito preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Jedan od njih je sanacija objekta Gradske vijećnice - Beledije koja je proglašena i nacionalnim spomenikom.

Zgrada Male vijećnice je kulturno-povijesni spomenik i Općina je dosta uradila na tome projektu, a nedavno je završena i obnova pročelja. Dosad je u obnovu tog objekta uloženo oko 1,100.000 KM. Samo u projektu obnove pročelja, uz ostale financijere, s 220.000 KM sudjelovao je UNDP kao implementator, a značajno je s 156.000 KM sredstava, među ostalim, pomogao i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Tu je i aktualni posao na projektu gradske tržnice. Općina je uz pomoć UNDP-ja i svoje financiranje, kao i županijskog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uradila projektnu dokumentaciju i sada se radi na izvođenju radova sanacije zelene tržnice. Vrijednost projekta je 270.000 KM.

Za isticanje je i aktivizam mladih preko Omladinske banke Odžak, a održana je i promocija rezultata programa te banke za 2022. godinu. Na ovogodišnji otvoreni poziv Omladinske banke Odžak za dostavu prijedloga projekata pristiglo je i odobreno 12 prijava neformalnih skupina mladih vrijednosti 28.455,37 KM. Iznos od 11.548 KM osigurale su neformalne skupine iz lokalne zajednice, a 16.907,37 KM iz fonda Omladinske banke Odžak.

723 volonterska sata

Fond su u 2022. zajednički osigurali Općina Odžak (10.144,50 KM) i Fondacija Mozaik (6762,87 KM) sukladno potpisanom memorandumu o suradnji. U realizaciji tih projekata sudjelovalo je 207 volontera i volonterki koji su utrošili 723 volonterska sata da bi 4141 osoba imala koristi od tih projekata, kažu u općinskoj upravi. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?