Privatnici dobivaju novac

Za strojeve i gradnju solara tvrtkama od Vlade 1,6 mil. KM

solari
06.02.2022.
u 11:11

Dva privatna poduzeća dobila su kredite iz programa o utrošku sredstava trajnog revolving fonda koji je otvoren kod Union banke d. d. Sarajevo.

Dogovor s bankom

Iznos od 1,6 milijuna KM podijeljen je poduzećima iz Gračanice, a riječ je o tvrtkama, kako stoji u zaključku Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Širbegović inženjering d. o. o. i Plastoflex d. o. o. Gračanica u cilju modernizacije i proširenja postojećih proizvodnih kapaciteta, kao i osnivanje novih proizvodnih pogona i poslovnih jedinica, uz uvjet zadržavanja i povećanja broja zaposlenih, piše Večernji list. Spomenuta dva poduzeća podijelila su ravnopravno iznos od po 80.000 KM radi proširenja asortimana, smanjenja troškova poslovanja instaliranjem solarne elektrane, a time i smanjenja troškova električne energije za 25%, povećanja stupnja kvalitete i standarda proizvoda, kao i povećanja broja radnika i proizvodnje. Cilj programa o utrošku trajnog revolving fonda, koji je otvoren kod Union banke d. d. Sarajevo odlukom Vlade FBiH još 2009., je postizanje konkurentnijeg gospodarstva, kao i poticanje gospodarskog rasta. Vlada je posredstvom Reformske agende odredila osnovne ciljeve i tako se opredijelila za dodjelu financijskih sredstava gospodarskim društvima na kreditnoj osnovi s povoljnom kamatnom stopom, počekom i minimalnom naknadom za obradu kreditnih zahtjeva te dovoljnim brojem rata da iznos povrata sredstava bude prihvatljiv korisnicima kredita. Početak povrata kredita, dinamika vraćanja, kao i drugi važni elementi kredita definiraju se ugovorom koji korisnik kredita sklapa s bankom. Ovaj program ima za cilj povećanje broja zaposlenih provođenjem aktivnosti ulaganja u modernizaciju i nabavu opreme i uređaja te postrojenja, kupnju i izgradnju novih proizvodnih pogona i nove dvorane, kao i proširenje postojećih te modernizaciju tehnoloških postupaka.

Tko može biti korisnik

Dobivena kreditna sredstva osiguravaju se minimalno mjenicama korisnika sredstava (dužnika) i mjenicama vlasnika korisnika sredstava (u slučaju da 50% ili više vlasništva pripada jednoj osobi, osim za poduzeća u većinski državnom vlasništvu) i - založnim pravom na nekretnine ili kombinacijom založnog prava na nekretnine i zaloga na pokretne stvari - opremu, odgovarajuće vrijednosti utvrđene na osnovi procjene stalnog sudskog vještaka odgovarajuće struke. Vrijednost nekretnina koje se uzimaju kao kolateral mora biti minimalno u omjeru 1,5:1 u odnosu na iznos kredita, osim ako je riječ o kombinaciji založnog prava na nekretnine i zaloga na pokretne stvari. Za kredite se prijavljuje preko javnog poziva. Korisnici sredstava mogu biti samo one tvrtke koje su, prema mišljenju banke o bonitetu klijenta, ocijenjene pozitivno, donosi Vecernji.ba. Prednost za dodjelu sredstava imaju tvrtke koje se prijavljuju za dodjelu sredstava prvi put. Vlada, prema proračunu za 2022., za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima planira izdvojiti 115,3 mil. KM, što je za 144,5 mil. KM manje u odnosu na proračun FBiH za 2021. U okviru ovog ekonomskog koda u 2022. dolazi do značajnih promjena, poput toga da su subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima planirane u iznosu od 4,3 mil. KM i veće su u odnosu na 2021. za 80% ili 1,9 mil. KM. Za subvencije poticaja za poljoprivredu planiran je iznos od 101 mil. KM i predstavlja povećanje za 16% ili 14 mil. KM u odnosu na 2021. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?