savjeti

Za recept trebate jaja, a baš ih nemate? Ovo su super zamjene

123rf
01.05.2020.
u 18:03

Od doručka do večere i deserta mnoga jela zahtijevaju kao glavni sastojak jaja ili neki njihov dio poput žumanjak ili bjelanjka. No što učiniti ako vam trebaju jaja, a trgovine ne rade

Zbog globalne zdravstvene krize naglo je u svijetu porasla prodaja jaja, a samo u SAD-u premašila je redovne prodajne rekorde za 200 posto, piše FOXNews.

Zbog iznimno velike potražnje pala je i cijena jaja. Iako su police ovih dana bolje opskrbljene nego što su bile na početku izolacije prije mjesec dana, trgovine diljem SAD-a ograničavaju količinu jaja koje može kupiti pojedinac, pa tako svaki kupac ima pravo na dva pakiranja.

Bez obzira na to jeste li među onima koji su se opskrbili jajima i imaju zalihe, ili su vam ona na listi za kupovinu kad sljedeći put budete išli u nabavku, postoje namirnice kojima ih možete zamijeniti. Kuharica Rebekah Strand iz Conagra Barnsa među poznatijim je chefovima u Chicagu.

- Moja omiljena zamjena kad nestane jaja je, vjerovali ili ne, mineralna voda. Količina od 1/4 šalice će zamijeniti jedno jaje. Vode s okusom i sode također mogu pomoći, ali će zbog aroma utjecati na okus jela koje pripremate - kazala je Strand, prenosi 24sata.hr. 

Savjetovala je i druge alternativne namirnice poput jogurta, sosa od jabuke, konzervirane bundeve ili zgnječene banane, a te će sastavnice jelu dodati i nutritivne vrijednosti.

- Ako ništa od toga nemate kod kuće, možete uzeti dvije žličice praška za pecivo umjesto jednog jajeta - savjetovala je.

Kako biste izbjegli mogućnost da vam tijekom izolacije nedostaju važne namirnice, Strand savjetuje da smočnicu opskrbite proizvodima koji imaju duži rok trajanja poput krumpira, češnjaka, luka, cjelovitih žitarica i riže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije