ZAPADNOHERCEGOVAČKA Općina uhvatila se u koštac s negativnim pojavama

Za pronatalitetne mjere Posušje u 2023. izdvojilo višemilijunske iznose

20.01.2024.
u 14:10

U prvom redu riječ je o novčanim stimulacijama za koje su u protekloj godini, prema podacima Centra za socijalni rad Posušje, izdvojeni višemilijunski iznosi

Ozbiljniji paket demografskih mjera koji za cilj ima uhvatiti se u koštac s negativnim pojavama, poput negativnog prirasta i odljeva radne snage iz BiH, na snazi je već neko vrijeme, a u njegovu izradu i provedbu uključile su se sve razine vlasti, prenosi jabuka.tv.

Novčane stimulacije

U prvom redu riječ je o novčanim stimulacijama za koje su u protekloj godini, prema podacima Centra za socijalni rad Posušje, izdvojeni višemilijunski iznosi. Kako su priopćili iz Općine Posušje, konkretne brojke po kategorijama za 2023. navedene su u nastavku. Za dječji dodatak, koji se isplaćuje korisnicima na federalnoj razini, isplaćeno je 1,877.695,90 KM. Riječ je o ukupno 1415 korisnika po toj osnovi. Kada se govori o pronatalitetnom paketu Vlade ZHŽ-a, navode kako su čak 2,435.000 KM isplaćene u protekloj godini za 395 korisnika koji su ostvarili pravo na naknadu za treće i svako sljedeće živorođeno dijete. Podsjećaju i kako se s ostvarivanjem prava na ovaj dodatak počelo u listopadu 2022. godine. Ukupno su isplaćene i 434.000 KM na ime naknada majkama koje nisu u radnom odnosu te 308.356 KM za zaposlene. Tu je još 176 korisnika iskoristilo mogućnost ostvarenja naknade za paket opremu za novorođeno dijete. Ukupno, za tu namjenu iz proračuna je isplaćeno 85.000 KM.

I Općina Posušje je kroz proračunska sredstva predvidjela jednokratne pomoći za obitelji s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom u iznosu od 500 KM odnosno 1000 KM. Lani je izdvojeno 49.500 KM, a mjerom su obuhvaćene 63 obitelji. U odnosu na godinu ranije, to je 12 obitelji više. Kada se govori o drugim kategorijama, u protekloj je godini Centar za socijalni rad Posušje imao 102 korisnika stalne socijalne pomoći, a isplaćena je 91 jednokratna pomoć. Na ime osobne invalidnine 1. i 2. skupine dodatka za pomoć i njegu (također u dvije kategorije) te za ortopedske dodatke za 1. skupinu utrošene su 1,737.592 KM, ističu iz Općine.

O radu Centra za socijalni rad Posušje, kao i pronatalitetnim mjerama, ravnatelj Ivan Pavković je rekao:

- Ono što je nužno istaknuti je kompleksan i zahtjevan posao i djelatnost centara za socijalni rad tijekom 2023. godine, pa tako i u Centru za socijalni rad Posušje. Kraj 2022. godine, odnosno od rujna 2022. godine, Centar za socijalni rad Posušje posebno je obilježila primjena novih zakona - Zakona o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a i Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u FBiH, kojim se ostvaruju prava posredstvom Centra, a to su pravo na naknadu za treće i svako sljedeće dijete u obitelji i pravo na dječji dodatak. Sada, nakon malo više od godinu dana od kada su stupili na snagu navedeni zakoni, vidimo dobre rezultate u njihovoj primjeni, tako da su olakšali život obitelji s troje i više djece, obiteljima s manjim primanjima u njihovu odgoju i obrazovanju djece, posebno u današnje vrijeme inflacije, poskupljenja osnovnih životnih namirnica te ovom prilikom zahvaljujem predstavnicima Županije, entiteta i općine na donošenju zakona i odluka kojima se omogućuje materijalna podrška obiteljima s djecom. Također treba navesti da je odrađena velika količina administrativnog posla, koja uzima jako puno vremena - kaže Pavković, prenosi jabuka.tv.

Korisne mjere

I načelnik općine Posušje Ante Begić smatra da su mjere itekako korisne te kako su obuhvatile mnogobrojne obitelji. Prema njegovim riječima, broj od 1415 djece koja ostvaruju dječji dodatak i 400 djece u kategoriji naknada za treće i svako sljedeće dijete respektabilan je uzimajući ukupan broj stanovnika u općini Posušje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije