Program novčanih potpora

Za proizvodnju raznih vrsta mesa i mlijeka spreman 71 milijun maraka poticaja

02.05.2022.
u 07:00

Prvi segment potpore odnosi se na govedarsku proizvodnju, pri čemu je prvi element proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka,

Od ukupno 106 milijuna maraka koliko je u ovogodišnjem federalnom proračunu osigurano za poticaje poljoprivredi, 71 milijun predviđen je za životinjsku proizvodnju, odnosno za proizvodnju različitih vrsta mesa od ribe pa do govedine, ali i za uzgoj izvornih zaštićenih pasmina životinja, piše Večernji list BiH.

Nekoliko segmenata

Osim povećanja konačnog iznosa sredstava za ove namjene, u programu poticaja uvedena je novčana potpora i za peradarsku proizvodnju te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića, a cilj svih mjera je podići na višu razinu proizvodnju hrane, što posebice dobiva na značaju u vremenu kada se na ovaj oblik priređivanja gleda kroz prizmu svakodnevnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Prvi segment potpore odnosi se na govedarsku proizvodnju, pri čemu je prvi element proizvodnja svježeg kravljeg mlijeka, a u njemu klijent može ostvariti pravo na novčanu potporu ako posjeduje minimalno tri mliječne krave i proizvede minimalno 500, a maksimalno 550.000 litara mlijeka mjesečno. Drugi element poticaja odnosi se na proizvodnju goveđeg mesa - tov junadi od teladi iz domaćeg uzgoja - pri čemu je moguće ostvariti poticaj za minimalno 3, a maksimalno 900 utovljenih grla tijekom godine. Poticaji su osigurani i za tov junadi od teladi iz uvoza, a u tom kontekstu ostvaruje se pravo na novčanu potporu za minimalno 10, a maksimalno 600 utovljenih grla tijekom godine. U kontekstu uzgoja krava prvotelki (rasplodne junice) klijent može ostvariti pravo na novčanu potporu (pravna osoba ili obrt) za uzgoj minimalno 2, a maksimalno 200 junica iz vlastitog stada u tijeku godine. U pogledu govedarske proizvodnje poticaje je moguće ostvariti i za uzgoj goveda u sustavu krava-tele pri čemu klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu za minimalno 15, a maksimalno 1000 krava u sustavu krava-tele, u tijeku godine. Poticaji su osigurani za proizvodnju svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka, pri čemu klijent može ostvariti potporu za minimalno 300 litara mjesečno, a maksimalno 300.000 litara ovčjeg ili kozjeg mlijeka, a potporu dobiva i uzgoj rasplodne stoke (ovce i koze), a uvjet je minimalno 50 odraslih ovaca, odnosno minimalno 25 odraslih koza starijih od godinu dana, a maksimalno 1300 odraslih grla ovaca ili koza.

Podržana su i dva elementa svinjogojstva - prvi je proizvodnja svinjskog mesa - tov svinja iz domaćeg uzgoja iii uvoza za koji je osigurana potpora ako klijent u tijeku godine utovi minimalno 25 svinja od prasadi iz domaćeg uzgoja, odnosno minimalno 75 svinja od prasadi iz uvoza, a maksimalno 7200 svinja. Drugi se odnosi na uzgoj rasplodne stoke – krmača, a tu je moguće ostvariti potporu za minimalno 5, a maksimalno 150 rasplodnih krmača. Potpora peradarskoj proizvodnji definirana je kroz četiri elementa; prvi je uzgoj 18-tjedni pilenki - a potpora je osigurana za minimalno 5000, a maksimalno 220.000 uzgojenih pilenki u tijeku godine od pilića iz domaćeg uzgoja do prelaska u fazu reprodukcije. Drugi element odnosi se na uzgoj pilenki teške roditeljske linije uz potporu za minimalno 5000, a maksimalno 70.000 pilenki.

Novčane potpore

Potpora je osigurana i za uzgoj pilenki lake roditeljske linije za minimalno 5000, a maksimalno 50.000 pilenki u tijeku godine, kao i za uzgoj brojlera za minimalno 5000, a maksimalno 220.000 brojlera u tijeku godine od pilića iz domaćeg uzgoja.

Proračunom su osigurana sredstva za potporu uzgoju pčelinjih zajednica, a tom kontekstu klijent može ostvariti pravo na novčanu potporu za minimalno 20, a maksimalno 500 pčelinjih zajednica. Novčana potpora osigurana je za dva elementa ribarstva-uzgoj slatkovodne ribe uz potporu za minimalno 3000 kg, a maksimalno 600.000 kg ribe u tijeku godine, kao i za uzgoj morske ribe, pri čemu se pravo na potporu može ostvariti za minimalno 3000 kg, a maksimalno 150.000 kg ribe u tijeku godine. Na kraju, sredstva su osigurana i za uzgoj izvornih zaštićenih pasmina životinja (bosanski brdski konj, domaća buša, domaći magarac i pas tornjak) u čistoj krvi ili u tipu, a pravo na potporu ostvaruje se za maksimalno 100 životinja izvornih zaštićenih pasmina u tijeku godine, a za psa tornjaka maksimalno 10 životinja u tijeku godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije