PREVIRANJA U SDA

Za premijera FBiH traže unutar stranke kompromisna rješenja

sda
agencije
14.12.2014.
u 16:21

Istaknuto je nekoliko kandidata, a konačna odluka će biti donesena na sjednici Glavnog odbora ove stranke

Tematska sjednica Predsjedništva SDA posvećena ekonomskim pitanjima, koja je jučer održana u Sarajevu, može se smatrati svojevrsnom pripremom za predstavljanje kandidata za federalnog premijera. Odluka o tome mogla bi pasti na sjednici Glavnog odbora SDA. Najizgledniji kandidat je široj javnosti malo poznati Fadil Novalić koji je na površinu isplivao kao kompromisno rješenje unutar vodeće bošnjačke stranke.

Tko je pravo rješenje?

Novalić je uspješan gospodarstvenik iz Gradačca koji se u poslovnim krugovima ima čine pohvaliti. Kao dokazani menadžer Novalić je još 2009. bio ozbiljan kandidat za premijera, ali je tada, pravdajući se osobnim razlozima, odbio ponudu stranačkog rukovodstva. Ovaj put je Novalić navodno spreman preuzeti entitetsku Vladu. Izvori unutar SDA kažu kako mu je najozbiljniji protukandidat Denis Zvizdić, bivši sarajevski premijer i osoba od povjerenja Bakira Izetbegovića. On je u igri za nekoliko visokih pozicija u izvršnoj vlasti, ali je činjenica da nema potporu cjelokupnog Predsjedništva SDA pa ni kadrovskog povjerenstva stranke. I njegovi premijerski rezultati nisu takvi da ga preporučuju za novi mandat, ali ovaj put na entitetskoj razini. Još manje je u stranci omiljen dosadašnji ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH Erdal Trhulj kojeg, kako se može čuti u SDA, forsira interesna skupina na čelu s kontroverznim Bakirom Alispahićem. Ta proiranska struja unutar SDA Trhulja predstavlja kao “jedinog uspješnog SDA ministra” u ovom mandatu. Međutim, iza Trhulja je, kao uostalom i iza većine drugih “platformaških” ministara, ostalo puno repova i afera. Tako će Trhulj ostati zapamćen kao ministar za čijeg su mandata propala industrijska poduzeća Hidrogradnja i Krivaja.

Najozbiljniji kandidati

U prilog njegovoj samoproklamiranoj kandidaturi za premijera ne ide ni to što je za njegovog mandata bez natječaja i stava Parlamenta FBiH isplaćen milijunski iznos s računa dvije elektroprivrede proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora iako je Ustavni sud presudio da je prikupljanje tog novca od građana neustavno.

Zapravo, glavni adut u Trhuljevoj kandidaturi je navodno spašavanje namjenske industrije. No, i tu je pitanje zašto dobit iz tih poslova koje je s više od 20 milijuna KM kreditirala Razvojna banka FBiH, odnosno građani, dana opet bez natječaja običnim memorandumom u ruke tvrtki “Howell Machine“. Naši sugovornici iz SDA tvrde da ne treba isključiti ni mogućnost predlaganja nekog drugog kandidata, iako Novalić kao dokazani biznismen i nekompromitiran politički kadar ima realno najveće izglede.

Ključne riječi
SDA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?