Penava jedini kandidat

Za predsjednika DP-a potrebno 200 potpisa

penava
25.09.2021.
u 09:38

Bolje osobe za vrh stranke nema, uvjereni su u Domovinskom pokretu, koji bi 9. listopada u hotelu “International” za novog predsjednika trebao odabrati vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penavu. Nitko od saborskih zastupnika i istaknutijih članova DP-a neće se kandidirati za tu funkciju, iako za prikupljanje potpisa imaju vremena do kraja rujna.

“Ne postoji bolji”

Pokret je raspisao izbore. Točnije, Predsjedništvo je prekjučer donijelo odluku o izvanrednom saboru, na kojem bi se osim unutarstranačkih pitanja trebala urediti i pitanja iz Statuta.

– Tijela stranke donijela su sve potrebne odluke za održavanje sabora stranke i izbor predsjednika stranke. Predaja kandidatura počela je 22. rujna, a krajnji rok za predaju je 1. listopada. Kandidirati se mogu svi članovi koji prikupe najmanje 200 potpisa podrške članova stranke upisanih u bazu članstva s danom raspisivanja izbora. Kandidature moraju dospjeti u središte stranke – poručili su iz Domovinskog pokreta pa dodali kako članovi obrasce za prikupljanje potpisa mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama. Istaknuli su ondje kao naslovnu vijest da je Ivan Penava postao njihov član, a pohvalili su ga i da je “izborni pobjednik s tri osvojena gradonačelnička mandata i čovjek koji je nosio najuspješniju parlamentarnu listu DP-a”. Prepoznao je, kažu, politički trenutak “i potpisom na pristupnicu Pokretu dao novi vjetar u leđa svim istinskim domoljubima koji vjeruju da je okupljanje i zajedništvo ključ uspjeha u stvaranju bolje Hrvatske”.

Miroslav Škoro i Ivan Penava u Vukovaru najavili kako zajedno izlaze na parlamentarne izbore | Autor : Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 30.05.2020. Vukovar - Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Skoro i vukovarski gradonacelnik Ivan Penava odrzali su konferenciju za medije u povodu zajednickog izlaska na parlamentarne izbore. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

– Trenutačno ne postoji čovjek koji bi efektnije mogao pozicionirati stranku tamo kamo i pripada – kažu nam u Domovinskom pokretu, a mi pitamo odmah i kamo to stranka pripada.

– Među tri najsnažnije u Hrvatskoj, s tendencijom penjanja prema vrhu – kažu nam. Šesnaest mandata na prošlim izborima, ističu, nije slučajnost, ali ni isključiva zasluga bivšeg predsjednika Miroslava Škore, koji je, podsjetimo, 20. srpnja dao ostavku. Upravo on je ovih dana ponovno spominjan jer mu je, čini se, zasmetalo Penavino preuzimanje Pokreta. Vukovarski ga je gradonačelnik, kad je pojašnjavao kako je i kada ispunio pristupnicu za DP, nazvao prijateljem, na što mu je Škoro odgovorio da je “svatko tko se pridružuje toj ekipi i pristaje biti njihova marioneta, isti kao i oni, a on s takvima ne želi imati posla”.

Članarinu plaća njih 10 posto

Išlo je to i dalje pa je se dvojka osvrnula i na prošle predsjedničke izbore i tko je tada kome trebao dati ili uskratiti potporu. A tko će je kome dati na unutarstranačkim izborima gotovo je potpuno jasno jer s jednim kandidatom odluka će biti jednoglasna. Pitali smo i na koji će se način glasati, budući da je nedavno polemika bilo i oko toga hoće li se ići s načelom “jedan član, jedan glas” . Neće, kažu nam, jer je tako zapisano u Statutu, a njegovo mijenjanje trajalo bi mjesecima. Načelo “jedan član, jedan glas” bit će omogućeno kad se uspostavi jasan popis članova, uredi sva dokumentacija i stranka konsolidira, kažu u DP-u.

– U ovom trenutku članarinu plaća manje od 10 posto članstva, pa bi po tom podatku samo oni imali pravo glasa, što bi bilo apsolutno nedemokratski i neprihvatljivo prema ostalim članovima koji su ne svojom krivnjom dovedeni u takvu situaciju – još prije pojasnio je Mario Radić, zamjenik predsjednika stranke, koji je vodi od ostavke Miroslava Škore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?