Potrebne reforme

Za plaće zastupnika u šest mjeseci čak 4,73 milijuna KM

'bih...mostar...25.03.2010...novac, konvertibilne marke, km foto: zoran grizelj vecernji list VLM'
Foto: Zoran Grizelj/VLM
29.09.2015.
u 06:15

Najmanje troškove imali su uredi predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i njegovih zamjenika

Na nedavno održanoj sjednici Vlade Federacije BiH usvojeno je izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. U posebnom dijelu ovoga izvješća nalaze se podaci o troškovima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, federalnog Doma naroda, te troškova Ureda predsjednika Federacije BiH, kao i njegovih zamjenika.

Tako je za plaće federalnih izaslanika u Domu naroda potrošeno u šest mjeseci 1,8 milijuna maraka. Za naknade troškova zaposlenih i zastupnika je otišlo 255.789 maraka iz federalnog proračuna, dok se za npr. izdatke za materijal i usluge potrošilo čak 239.589 maraka. Ukupni troškovi Doma naroda su bili nešto veći od 2,5 milijuna maraka. Skoro dvostruko skuplji je bio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH koji je potrošio u šest mjeseci 4,73 milijuna maraka, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Samo na bruto plaće i naknade je potrošeno 3,35 milijuna maraka, a naknade su koštale dodatnih skoro pola milijuna maraka. Izdaci za materijal i usluge u šest mjeseci su koštali nevjerojatne 586.362 marka. Zajedničke službe Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posebna su stavka i za njih je potrošeno 433.725 maraka. Tri četvrtine toga iznosa su bile plaće u šest mjeseci, a ostatak su doprinosi, materijalne usluge i ostali troškovi.

Troškovi ureda

Najmanje troškova su imali uredi predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika. Ured Marinka Čavare je potrošio 391.540 maraka, dok su uredi njegovih zamjenika potrošili 309.135 maraka, odnosno 387.232 marke. Vlada FBiH je u šest mjeseci ove godine isto trošila milijune maraka kao i Parlament. Ukupno je potrošeno 3,45 milijuna KM, od čega su plaće iznosile skoro 1,5 milijuna maraka. Na tekuće transfere je potrošeno skoro milijun maraka, a 687.623 KM potrošene su na materijal i usluge. Rekorder u potrošnji je Služba za zajedničke poslove koja nas je koštala 7,3 milijuna maraka. Čak 3,75 milijuna KM su bili troškovi bruto plaća i naknada, a 2,5 milijuna KM su iznosili izdaci za materijal i usluge. I nisu samo u izvješću navedene institucije FBiH. U tablicama se nalaze i podaci o npr. kazneno-popravnim zavodima koji su u šest mjeseci potrošili skoro 20 milijuna maraka. Više od polovine iznosa, odnosno, 11,5 milijuna je potrošeno na bruto plaće i naknade, a 4,1 milijun KM na izdatke za materijal i usluge. U izvješću se navodi kako je Federalno ministarstvo financija za otplatu dugova isplatilo 402 milijuna KM. Porezna uprava je na plaće u šest mjeseci potrošila više od 14 milijuna maraka, a Sudska policija 6,2 milijuna KM.

Veliki troškovi

Kada se sve zbroji, dobiju se troškovi od nekoliko stotina milijuna maraka na godišnjoj razini. Sasvim je jasno kako je aparat prevelik, kako administracija guta previše novca te kako su moguće nove uštede. Samo je pitanje tko će od političkih stranaka na vlasti imati dovoljno hrabrosti da načini rezove koji su neizbježni u budućnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?