Program poticaja u poljoprivredi u Federaciji BiH

Za mljekarstvo 54,3 milijuna KM, a za mjere ruralnog razvoja 37,6

01.06.2023.
u 20:22

U vremenima koja karakteriziraju i dalje visoke cijene repromaterijala, uključujući i sjemena za stočnu hranu, poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH od iznimnog će značaja biti realizacija procesa poticaja predviđenih programom utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu", utvrđenih ovogodišnjim federalnim proračunom, piše Večernji list BiH. Riječ je o programu vrijednom 164,000.000 KM, koji je bogatiji za 58 milijuna KM u odnosu na prošlogodišnji proračun, a u samom dokumentu, u koji smo imali uvid, predviđeno je 87,8 milijuna KM za animalnu proizvodnju, 26,5 za biljnu, dok je 37,6 mil. KM predviđeno za mjere ruralnog razvoja, a 11,4 za ostale mjere potpore.

Niz namjena

U kontekstu animalne proizvodnje najveći iznos - 54,3 milijuna KM predviđen je za poticaje za proizvodnju svježeg mlijeka, pri čemu se za privatne osobe predviđa 0,38 KM potpore po litri, a za pravne osobe 0,42 KM. Klijent ostvaruje pravo na novčanu potporu ako posjeduje minimalno tri mliječne krave i proizvede minimalno 500, a maksimalno 550.000 litara mlijeka mjesečno. Kada govorimo o govedarskoj proizvodnji, predviđeno je izdvajanje 5,5 milijuna KM za poticaje u sustavu "krava-tele", 4,3 milijuna KM izdvojeno je za rasplodne junice, 3,2 milijuna KM za goveđe meso - tov junadi od teladi iz domaćeg uzgoja te 440.000 KM za tov junadi od teladi iz uvoza. Kada je riječ o ovčarstvu i kozarstvu, najveći iznos, i to 7,7 milijuna KM, ide na poticaje u razvoj rasplodne stoke - ovaca. Za svježe ovčje mlijeko predviđeno je 450.000 KM, svježe kozje mlijeko 850.000, a za rasplodnu stoku - koze 315.000 KM. Za tov svinja je, pak, u federalnom proračunu osigurano 2,9 milijuna KM, a za rasplodnu stoku 250.000 KM, dok je u pogledu razvoja peradarstva najviše sredstava - milijun maraka osigurano za uzgoj brojlera. Od značajnijih iznosa predviđeno je i 400.000 KM za poticaje za matična jata - pilenke teških roditeljskih linija. Pčelarska proizvodnja podržana je s 2 milijuna KM, a ribarstvo s nešto više od 3,6 milijuna KM, pri čemu za slatkovodnu ribu idu 3,4, a morsku 270 tisuća KM.

Ovim programom 330.000 KM osigurano je za potpore u uzgoju nekoliko vrsta životinja (brdski konji, magarci, psi tornjaci).

Investicije

Potpora animalnoj proizvodnji, baš kao i biljnoj, važan je segment unaprjeđenja situacije u segmentu domaće poljoprivredne proizvodnje. Međutim, sve je jasnije kako će ključno biti podizati stupanj opremljenosti domaćih poljoprivrednih gospodarstava, i to kroz potpore za ruralni razvoj usmjerene povećanju konkurentnosti i zaštiti ruralnog okoliša. U okviru modela potpore ruralnom razvoju za koji je, podsjećamo, izdvojeno 37,6 milijuna KM, najveći dio, i to 20 milijuna, predviđen je za potporu investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Taj iznos namijenjen je za potpore investicijama u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavu rasplodne stoke, izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije