U odnosu na drugo tromjesečje 2022. cijene su veće za 5,1 posto, stoji u podacima Agencije za statistiku

Za kvadrat stana prosječno su se izdvajale 2603 KM, 127 KM više nego prošle godine

stanarina, podstanarstvo
Ilustracija
26.08.2023.
u 19:57

Cijene nekretnina u BiH porasle su do rekordnih razina, pa i ne čudi što su za prosječan džep postale teško dostupne. Kako pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, prosječna cijena prodanih novih stanova po četvornom metru u drugom tromjesečju 2023. godina iznosi 2603 KM, a u istom razdoblju prethodne godine za kvadrat se izdvajalo 2476 maraka, što znači da je četvorni metar stana, prema službenim statistikama, u prosjeku poskupio za 127 KM.

Prosječan broj

Kako stoji u posljednjem izvješću državne Agencije za statistiku, u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova po četvornom metru u 2022. godini, prosječna cijena veća je za 6,5 posto te je u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine veća za 5,1 posto. Nadalje stoji i kako je broj prodanih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. godine, u odnosu na drugo tromjesečje lani, veći za 7,5 posto, dok je u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u prošloj godini manji za 4,6 posto. Statističari su prikupili podatke i o površini stanova, a u prezentaciji stoji kako je površina prodanih novih stanova u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto tromjesečje lani veća za čak 10,5 posto, dok je u odnosu na prosječnu površinu novih stanova u prošloj godini manja za 3,4 posto.

Da se cijene stanova i dalje drže na dosta visokoj razini, pokazuje činjenica da se, primjerice, stan u sarajevskom naselju Grbavica u starogradnji teško može pronaći po cijeni nižoj od 4000 KM po kvadratu, piše Avaz. U novogradnji u Centru gotovo da i nema više stanova, svi su rasprodani po cijeni između 6000 i 7000 KM po četvornom metru. I u naselju Stup u novogradnji cijena kvadrata iznosi 4000 KM. Kakvo je stanje u Mostaru, odnosno kako se kreću cijene stanova te hoće li u skorije vrijeme doći do njihova pada, za Večernji list komentirao je Anel Ćatić iz mostarske agencije za nekretnine Arimes. - Svi smo svjedoci da trenutačno u Mostaru nemamo mnogo nekretnina na raspolaganju. Cijena kvadrata u starogradnji je oko 1700 KM, dok se stanovi u novogradnji rasprodaju i prije početka gradnje. Sada imamo situacije koje su poprilično nerealne, a to je da su cijene stanova u starim zgradama približne onima u novogradnji. Na tržištu ima svega, postoje osobe koje ponude nerealnu cijenu stana, primjerice 2700 KM te, ako se stan proda - proda. Ali, opet, postoje i oni kojima je novac potreban pa stan prodaju ispod cijene. To su neke stvari na koje nitko od nas ne može utjecati, ali realno je da se cijena kvadrata u starogradnji kreće od 1500 do 2500 KM, a tu cijenu, naravno, određuje i lokacija - kaže Ćatić. Upitan hoće li doći do pada cijena u skorije vrijeme, odgovara kako to nitko sa sigurnošću ne može potvrditi te da će cijene do kraja godine najvjerojatnije ostati ovakve kakve su sada.

Cijene variraju

U pojedinim bh. gradovima cijene su varirale. Kako navode službene entitetske statistike, u nekim gradovima zabilježen je pad, a u nekima rast cijena. Prosječna cijena završenih i prodanih novih stanova u Banjoj Luci u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle pala je za 244 KM po četvornom metru, a drastičan pad zabilježen je i u Trebinju. Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS-a, četvorni metar u gradu na Vrbasu je s 3627 pao na 3383 marke, a u gradu na Trebišnjici s 2636 na 2247 KM. S druge strane, u Bijeljini je došlo do rasta cijene četvornog metra s 1822 na 2112 KM, ali i u Doboju, gdje je kvadrat, umjesto 1970, plaćan 2259 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?