Donosimo plan - koji su aktualni i planirani projekti

Za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta u ZHŽ-u više od tri milijuna KM

24.12.2023.
u 19:11

Uz redovite aktivnosti održavanja cesta, tzv. ljetno i zimsko održavanje, izvanredno održavanje, zaštitu cesta (izvanredni prijevozi, prokopi, priključci i prilazi, reklame i drugo), horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, projektiranje i upravno-pravne poslove, posljednjih je godina u Zapadnohercegovačkoj županiji bio niz značajnih aktivnosti na izgradnji i rekonstrukciji regionalnih cesta. Tako je bilo i ove godine, radilo se na nekoliko dionica i vjerojatno će se jedan dio tih radova produljiti i u 2024. godini. Za sve te radove i usluge u ovoj godini financijskim planom je predviđeno oko 3,350.000 KM.

U ovom trenutku aktualni su i važni sljedeći projekti rekonstrukcije i izgradnje: R-425B Mostarska vrata - Lipno - Hamzići u mjestu Lipno, R-421A Sovići - Krenica - Drinovci - Sebišina, dionica Krenica - Blaževići, R-419 na dionici Britvica - Prosine - Korita - Nikolići (Sutina), R-419 na dionici Trn - Dobrkovići. Ukupna vrijednost radova na tim dionicama je iznad 2,000.000 KM. Zbog zauzetosti izvođača i vremenskih prilika, radovi se neće moći okončati do kraja ove godine pa će se oni završiti u sljedećoj godini.

Što je urađeno

- Ovdje bih posebice istaknuo da je regionalna cesta R-419 na dionici Izbično - Britvica - Prosine - Korita - Sutina sada spojena asfaltom. Još su preostali određeni završni radovi - bankine, betonske pasice, proširenja i signalizacija. Ovime su tako, nakon višedesetljetnog čekanja, konačno cestovno povezani Široki Brijeg i Rakitno. Cesta je urađena u profilu jednoga voznog traka, na mogućim mjestima napravljeno je proširenje, a potrebno je još mjestimice obnoviti dionicu od Izbična do Britvice. S obzirom na to da je kolnik uzak, apeliram na sve one koji prometuju tom cestom da voze u skladu s uvjetima na cesti te pozivam na dodatni oprez. Inače je urađeno idejno rješenje od Izbična do Rakitna od oko 20 km u punom profilu i s novom trasom. Za sada je to “velik zalogaj”, vrijedan 20 milijuna KM, ali sadašnja cesta će pokazati opravdanost takve investicije - naglašava Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ZHŽ-a.

No, to nisu jedini prioriteti, poslovi i projekti koji predstoje planiraju se i jednim su dijelom već ušli u pripremnu fazu. Bez namjere da se redoslijedom navođenja daju određene prednosti i prvenstva, kaže Romić, pri čemu će se prioriteti određivati planskim aktivnostima Cesta ZHŽ-a uz suglasnost županijske Vlade, trenutačno je aktualan i u pozornosti dovršetak regionalne ceste R-420, dionica Vir (Dubrave) - Zavelim - Vinica - Aržano (granica s Republikom Hrvatskom).

- Ova dionica je otprilike 7 km na teritoriju ZHŽ-a, a 8 km na teritoriju HBŽ-a. Provedene su aktivnosti proglašenja javnog interesa, urađena je sva potrebna dokumentacija i očekujemo lokacijsku dozvolu za koji dan. Iako su ove aktivnosti vrlo složene zbog opsežne dokumentacije i određenih suglasnosti, smatramo da smo u poodmakloj dobi za dobivanje građevinske dozvole. A kako sada stvari stoje, financiranje bi omogućila Vlada Republike Hrvatske. Nadam se da ćemo u ovome uspjeti - optimistično govori Vinko Romić.

U fokusu je Cesta ZHŽ-a, a i opći je interes također rekonstrukcija R-423A Ljubuški - Hardomilje, uključujući kružni tok na novom križanju s cestom za Kravicu. Kritična uska točka je most na Trebižatu. Na R-420, dionici Osoje - Posušje (Trg Ivana Pavla) - Ričina, postoji nekoliko potreba. Primjerice, obnova ceste od Osoja do grada, kružni tok na križanju Zagrebačke i Ulice Mile Bošnjaka, obnova i rješavanje oborinskih voda do kružnog toka Ričina i drugo. Izgradnja regionalne ceste R-419 u punom profilu važan je budući zadatak. Tu se posebice ističe dionica Trn - Dobrkovići, za koju je naručen drugi dio glavnog projekta. Ona bi na svojevrstan način pružila kvalitetno povezivanje širokobriješkog zaleđa i otvaranje raznovrsnih potencijala tog područja.

“Uska grla”

- Što se tiče regionalne ceste R-425 Široki Brijeg - Hamzići, pada mi nekoliko stvari “na pamet”, kao što je rekonstrukcija križanja za Turčinoviće, odvodnja i drugo. Veliki problem ove ceste, i ne samo ove, je mala širina cestovnog pojasa. Na toj cesti je buduće čvorište brze ceste (Polugrina) pa se nadam da će i tom prilikom biti mogućnosti za poboljšanje stanja. Regionalna cesta R-424 Knešpolje - Ljuti Dolac - Podgorje ima niz uskih grla. Od širine kolnika, neadekvatnog križanja s magistralnom cestom M-6.1 u Knešpolju i nogostupom do škole, nedovoljne širine mosta i drugo. Također, ta cesta ima čvorište s brzom cestom u Uzarićima te bi dobro bilo razmisliti i o novoj trasi prema magistralnoj cesti M-6.1 u zoni Knešpolja s obzirom na brojna “uska grla”. Na regionalnoj cesti R-425B Mostarska vrata - Hamzići potrebno je uraditi novi projekt i izvršiti sveobuhvatnu rekonstrukciju. Trenutačno se izvode radovi u Lipnu i nadam se da će se time barem jednim dijelom popraviti stanje na toj cesti - zaključuje Vinko Romić.

Na kraju Romić dodaje kako navedeni projekti nisu obećanje koje će se ispuniti preko noći, samo su naglasak da mjerodavne u Županiji ubuduće, uz izvođenje radova, očekuje mnogo posla na planiranju, projektiranju, rješavanju imovinsko-pravnih problema te svakako i na iznalaženju financijskih sredstava. Uz sve navedeno treba dodati da se planira i izvodi više drugih projekata vezanih uz magistralne ceste koje su u federalnoj nadležnosti. • 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije