Hrvati su na čelu svih institucija za NATO integracije, čak i za Program reformi i MAP

Za bh. Hrvate članstvo u NATO-u jednako važno kao i ravnopravnost

14.02.2020.
u 10:45

Medijski spinovi i podvale, zajedno s velikim teorijama urote koje u Bosni i Hercegovini vješto plasira dio političko-obavještajnih mašinerija okupljenih oko još uvijek žive bošnjačke tajne služe AID, počesto su izvrstan temelj za “analitičare” iz susjednih zemalja koji odmah potrče za mrkvom ispaljujući gomilu neutemeljenih, a u biti jako naivnih teorija, kakva je i ona kako bi Hrvati u Bosni i Hercegovini radi srpske potpore trećem entitetu trebali prekrižiti put zemlje u NATO. Susret čelnika Srba i Hrvata Milorada Dodika i Dragana Čovića u Istočnom Sarajevu, koji je prethodno posjetio Moskvu kao predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, poslužio je upravo kao natjecanje u ispaljivanju takvih teorija. Najmanje je stotinu odgovora kako je takvo što stupidno i gotovo ravno vjerovanju kako je Zemlja ravna ploča. Čak i kada je u pitanju treći entitet, Hrvati su apsolutno svjesni da bi ga jedino mogli “zaokružiti” ako se oko toga promijene okolnosti gledanja u Washingtonu te nekim europskim destinacijama, a nikako u Moskvi, budući da Rusija nema presudnog utjecaja na američko čedo na Balkanu.

Treći entitet i NATO

U ofsajdu s tezom o proruskoj agenturi među Hrvatima u BiH su svi oni koji istodobno tvrde kako hrvatski politički predstavnici u Bosni i Hercegovini rade istodobno za interese Republike Hrvatske ili se pak, kada zaškripi, s bilo kakvim argumentima pozovu na presudu Haaškog suda u slučaju hercegbosanske “šestorke”, a čiji je jedan od glavnih krimena upravo bio pripajanje Herceg Bosne Hrvatskoj. Imajući na umu da je Hrvatska članica Europske unije i da trenutačno predsjeda Vijećem Europske unije, te da je kao članica partner NATO saveza, sve teorije o proruskom utjecaju na bosanskohercegovačke Hrvate padaju u vodu. Teško je vjerovati da bi Rusi poduprli da takva Herceg Bosna ode u NATO. Naime, ne može se istodobno biti ruski čovjek te sanjati pripojenje Hrvatskoj, kako se imputira. A posebnu težinu imaju prilično ograničeni, bilo iz neznanja ili pak iz potrebe ispunjenja nekih drugih zadaća, predbacivati Hrvatima u BiH i njihovu vodstvu rusku vezu. 
“Kao što je legitimno imati stav i biti protiv priključenja NATO-u, na čemu inzistira srpska strana zbog stava Beograda, posve je legitimno da Hrvati u BiH budu dio svih integracijskih procesa NATO-a i Europske unije gdje se nalazi većina njihovih sunarodnjaka u Republici Hrvatskoj”, svojedobno je ustvrdio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, Čovićev dužnosnik koji je vodio Povjerenstvo za integracijski proces u NATO. On je bio autor dokumenta zbog čijeg je donošenja Milorad Dodik prijetio bojkotom i čak odbijanjem sudjelovanja u vlasti. A sve to opet bilo je dio igranke bošnjačkih stranaka. Zbog toga se na uspostavu vlasti čekalo punih 14 mjeseci, a ni jedan racionalan tekst “analitičari” nisu posvetili tome i stvarnim razlozima opstrukcije. Iako mu se mogu prišiti brojne ocjene i kritike, ali nebrojeno puta čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović je bez ustezanja, a što mu je često priznavao i Dodik kako se oko NATO puta apsolutno razlikuju, tvrdio kako je to jedini put BiH. U tome su dijelu bili eksplicitni premijer Andrej Plenković i Čović - da je “put prema EU i NATO-u budućnost BiH”. Ustvrdio je i kako je to zajednički vanjskopolitički cilj koji Hrvati imaju s Bošnjacima.

Strateško pitanje

“Hrvatski narod je potpuno i, rekao bih, čak jedini, zainteresiran za europski i NATO put. Kada je u pitanju Europska unija, važno je da dok predsjeda Republika Hrvatska iskoristiti trenutak i povezati se s tim institucijama”, rekao je Čović. Svi donedavna vodeći ljudi oko NATO integracijskog procesa bili su Hrvati. Bivša ministrica obrane upisala je oko 40 vojnih lokacija na državu na području Federacije BiH, bez čega se zemlji ne bi mogao aktivirati Akcijski plan za članstvo s NATO savezom. Nikola Lovrinović je bio predsjedatelj Parlamentarnog povjerenstva za NATO savez. Svi strateški dokumenti HDZ-a i HNS-a BiH postavili su NATO integracije u rangu opstanka naroda i države. 
 “Ubrzanje NATO puta od vrhunskoga je značaja te sami prioritet vanjske i obrambene politike koju će provoditi dužnosnici HDZ-a BiH jer je to jamstvo dugoročnoga mira, opće sigurnosti i cjelovitoga napretka BiH”, sadržaj je posljednje deklaracije HDZ-a BiH. •

Ključne riječi

Komentara 3

FY
Fuck you Mother Fucker
12:22 14.02.2020.

Kresic je glasnogovornik Covic Dragana.

DU
Deleted user
11:41 14.02.2020.

ako laze koza ne laze rog. demantiraj nesto od ovoga napisano al konkretno...

BR
brodarevac
11:09 14.02.2020.

Nikom ne treba AID da sabere 2+2 vecernji pokusava sa onom starom kad je žena uhvatila muža u prevari a on od muke pita" ljubavi kome ti vjeruješ svojim očima ili svom Draganu".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?