NEDOSTAJE IM LJUDI

Za 2 tisuće eura bruto: Njemačka će uskoro zapošljavati strance u ovom sektoru

Pixsell/ilustracija
27.12.2018.
u 12:53

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.

Njemačke oružane snage (Bundeswehr) planiraju zbog manjka kadra zapošljavati i strance iz zemalja Europske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor. Trenutno pripadnici njemačkih oružanih snaga mogu biti samo njemački državljani. 

Početnička plaća u Bunderwehru iznosi oko 2000 eura bruto, a časnička, poput potpukovnikove oko 5000, bez bonusa.  

"Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo“, rekao je general Eberhard Zorn, najviši časnik odgovoran za kadrovska pitanja i novačenje.

"U vrijeme manjka stručne radne snage i Bundeswehr mora posezati za novim opcijama i gledati u svim smjerovima“, dodao je Zorn za medije Funke grupe.

Pojasnio je da se trenutno najviše traže liječnici i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i novačenje građana EU-a koji trenutno žive u Njemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina.

Njemačko ministarstvo obrane već je kontaktiralo neke europske partnere, prije svega na istoku, ali je reakcija dosada "suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Njemačku.

Povjerenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi novačenje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar“.

"U Bundeswehru već sada imamo puno vojnika migrantskog porijekla ili onih s dvostrukim državljanstvom“, rekao je Bartels.

 

Komentara 1

PP
ppp
16:23 27.12.2018.

Popusili ste na svjetskom prvenstvu zato sto vam stranci ulickani igraju za reprezentaciju,kakva ce vam vojska bit kad bude trebalo ginut razbjezat ce se ko patke

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije