Osuda napada

Vukadin: Zgroženi smo i iznenađeni huliganskim napadima pijanaca

Ivan Vukadin
16.08.2015.
u 10:02

Nakon jučerašnjeg napada na Bošnjake u Tomislavgradu načelnik općine Ivan Vukadin izrazio je solidarnost s napadnutim i oštećenim građanima. 

- U ime općinskih vlasti Tomislavgrada, zajedno s predsjednikom općinskog odbora HDZ-a BiH Tomislavgrada Stipanom Šarcem, ujedno ministrom financija u Vladi HBŽ, i u osobno ime, ja Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad povodom huliganskog zastrašivanja i pokušaja napada na vjerski objekt tomislavgradskih stanovnika u selu Omerovićima izražavam solidarnost s napadnutim i oštećenim građanima, navedeno je u priopćenju za javnost načelnika Vukadina. 

- Ne samo ja osobno, nego i svi naši politički partneri različitih političkih opcija smo zgroženi i iznenađeni huliganskim napadima grupe pijanih osoba, koje su u ranim jutarnjim satima, nakon očitog pijančevanja i prolaska kroz našu općinu, svoj boravak u Tomislavgradu iskoristili da bi iskazali svoju neljudskost prema bošnjačko-muslimanskim stanovnicma u selu Omerovićima. 

Iako još nisu poznati svi podatci o počiniteljima, već sada je jasno da se očito radilo o osobama koje nisu iz naše općine, a taj podatak nas posebno zgražava jer pokazuje da je nekim osobama, koji ovdje ne žive, stalo da dobar i primjeran suživot u našoj općinu dovedu u pitanje, ističe se u priopćenju. 

Dodaje se kako je općinu Tomislavgrad kroz čitavu povijest, izuzevši pojedinačne ispade, krasio suživot i obostrano poštivanje pripadnika svih vjeroispovijesti,  a  da su posebno ponosni na primjernu suradnju na svim razinama s vjerskim zajednicama, kako katoličkim i pravoslavnim, tako i s vjerskim predstavnicima naših muslimanskih sugrađana. 

- Napad na bilo koga, pogotovu napad na vjerske objekte i simbole, je za nas kao političare, vjernike i Hrvate neprihvatljiv i mora biti osuđen u svakom obliku i svim pravno dopuštenim sredstvima, navodi Vukadin. 

- Općinu Tomislavgrad čini većinom katoličko hrvatsko pučanstvo pa nas i kao katolike i Hrvate vrijeđa da pijani huligani iskaljuju svoje niske strasti da bi napadali naše sugrađane. Loša gospodarska situacija, nezaposlenost, pijančevanje, mladost ili strah od bilo kojeg vjerskog ekstremizma ne može i ne smije biti opravdanje za bilo kakve ispade, prijetnje ili zastrašivanje, ističe se u priopćenju.  

Od policijskih vlasti se očekuje da bez rezerve razjasne tko su počinitelji zastrašivanja i prijetnji, te da isti budu privedeni pravosudnim organima kao opomena svima onima koji misle da mogu bez problema prijetiti bilo kome. 

- Nažalost svjedoci smo da se i ovakvi huliganski ispadi u jednom dijelu medija koriste da bi se podgrijale nepostojeće nepodnošljivosti, a očito je naša općina trn u oku baš nekima koji bi rado vidjeli sukobe. Isto tako smo svjedoci da se, pogotovu po društvenim mrežama i u komentarima na huškačke članke, javljaju sijači mržnje i netrepeljivosti koji pozivaju na sukobe i još veće netrepeljivosti, stoji u priopćenju.  

- Kao općinska vlast očekujemo da bh organi sigurnosti da konačno počnu primjerno se ponašati i prema onima koji siju mržnju i zlo pod krinkom anonimnosti, te da svi zajedno pokažemo nasilnicima da nema tolerancije prema ničijem teroru i zlostavljanju. U tom kontekstu smo uspostavili kontakte i namjeravamo aktivno se uključiti u borbu protiv annonimnih huškača koji, pogotovu iz zemalja zapadne Europe, siju sjeme mržnje i prijetnje sigurni da im nitko ne može ništa jer su skriveni pod pseudonimima, naglašava se. 

Dalje se dodaje kako je BiH država tri naroda i više vjera, svaki napad na vjerske simbole bilo kojega naroda u bilo kojem kraju zemlje je napad na život i dostojanstvo svakoga od nas. 

- Pozivamo posebno vjerske vođe da djeluju u smislu poštivanja i suživota, a mi ćemo u svojem dijelu odgovornosti i dalje nastaviti surađivati preko granica stranačkih ili vjerskih različitosti. Izražavamo punu potporu policijskim službama u pronalasku počinitelja, a našim napadnutim sugrađanima poručujemo da ne dopuste da ih ovakvi ispadi demotiviraju i uplaše. 

Našim gostima iz drugih općina i krajeva, koji dolaze da bi sijali nemir i uništavli ono što mi svi, muslimani i katolici Tomislavgrada, godinama gradimo, poručujemo da ćemo biti izrazito temeljiti u sprječavanju bilo kakvih i bilo čijih nereda. 
Svoje volimo, tuđe poštujemo i u tomu ne ćemo posustati, naglasio je općinski načelnik Ivan Vukadin. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

BA
bagaricbagaric
15:32 16.08.2015.

Poštovani gospodine Vukadin, Vi i Općinsko vijeće Tomislavgrad ste omogućili ovo što se dogodilo u našoj Općini iz razloga što ste donijeli Odluku o radnom vremenu samo reda radi, koju niste ni namjeravali provoditi. Svi smo svjedoci da kafići, odnosnono vlasnici istih, u Tomislavgradu mogu radi što žele, bez straha od sankcija. Kad se desi ono što se desilo, kada rulja nakon devastiranja grada, krene prema svojim domovima, u ranim jutarnjim satima, nakon što pola grada nije moglo spavati zbog buke, škripe, glazbe, truba, galame i dr. mogući su ovakvi ispadi, slučajevi. Ovo su uradili dečki iz Posušja, zašto, zato što je u Posušju sve zatvoreno u 23.00. Ovo su mogli uraditi i dečki iz Livna, zašto, zato što je i u Livnu sve zatvoreno u 23.00 itd. Sva kasnija osuđivanja ovih pojava su deplasirana, jer treba spriječiti ovo što se događa a ne liječiti i žaliti zbog istih. Sutra nam se moge desiti i mnogo gori slučajevi, ubojstva, eksplozije.... a Vi ćete opet izaći sa priopčenjem: Žao nam je itd. Uvedite napokon red u Tomislavgradu i na kraju krajeva za to ste i plaćeni. Bog, svoje volim a tuđe poštujem- Vinja

CO
cope
20:44 16.08.2015.

Nacelnice pijanstvo nije izgovor za sirenje nacionalne I vjerske mrznje a niti je olaksavajuca okolnost,jer pored jednog krivicnog djela koje su napravili voznja u pripitom stanjuje jos je jedno krivicno djelo osim ako vozaci nisu pili pa su znali dobro sto rade.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije