Predsjednik Srbije

Vučić: Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku i on je to prihvatio

aleksandar vučić
Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
1/2
21.04.2022.
u 17:34

Predsjednik Srbije je rekao da "mnogi igrači imaju interes destabilizirati Balkan", a liderima EU je poručio da će Srbija pokušati očuvati mir u regiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za britanski Financial Times da je on bio taj koji je odgovorio predsjednika SNSD-a Milorada Dodika od formiranja vojske Republike Srpske te je kazao da unatoč pritiscima sa Zapada, Srbija neće nametnuti sankcije Rusiji. 

Vučić je naglasio da Srbija neće birati stranu, usprkos pozivima država članica Europske unije da se usuglasi s pooštravanjem ekonomskih sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.  

- Imamo neku vrstu zaštite. Što zapadne zemlje žele? Da odustanemo od svih nacionalnih interesa samo zato što netko želi nešto za sebe - upitao je Vučić. Istaknuo je da Srbija ima svoju stranu i da je to interes Srbije.

 - Nismo uveli sankcije protiv nikoga, jer vjerujemo da sankcije ništa neće promijeniti. Možete vršiti pritisak na Srbiju, ali to je naše mišljenje - rekao je Vučić. 

Jedna od tema razgovora bila je kupovina kineskog proturaketnog sustava. FT je podsjetio kako je to pojačalo strah Zapada za jačanjem utjecaja Pekinga.  Kaže da su o toj nabavci 2018. obavijestili svoje zapadne partnere, uključujući i SAD. 

- Konačan ugovor smo potpisali 2019. I oni su sve znali o tome. Još nemamo čak ni cijeli sustav isporučen. Još nije u funkciji. I nije za Rusiju. To je za Srbiju - kazao je Vučić. 

Destabilizacija Balkana 

Iako je Vučić branio Milorada Dodika, rekao je da je pozvao čelnika bosanskih Srba da odustane od secesionističkih planova, uključujući i svoje vlastite oružane snage, piše Financial Times. 

- Rekao sam Dodiku da ne formira vojsku i on je to prihvatio. Mir i stabilnost su najvažniji u regiji - poručio je Vučić. 
Predsjednik Srbije je također rekao da "mnogi igrači imaju interes destabilizirati Balkan", a liderima EU je poručio da će Srbija pokušati očuvati mir u regiji. 

- Rekao sam im, garantiram vam, svojim imenom, da ćemo učiniti sve da izbjegnemo bilo kakve sukobe u regiji, uključujući Bosnu, uključujući Kosovo. Imate moje obećanje - rekao je Vučić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije