Osim odmora, kupanja i uživanja, najtoplije doba godine može biti i rizično

Vrućine donose i opasnosti, pazite kakvu hranu jedete, trovanja česta

13.07.2023.
u 18:13

Ljeto se najčešće povezuje uz odmor, boravak na otvorenom i izlaganje sunčevim zrakama uz vodene površine (more, rijeke, jezera, bazeni...). Osim kupanja i uživanja, najtoplije doba godine sa sobom donosi i brojne opasnosti za organizam najosjetljivijih dobnih skupina, a to su u prvom redu naši najmlađi i starije osobe, piše Večernji list BiH. Tijekom ljetnih mjeseci važno je zaštititi zdravlje i poznavati najčešće opasnosti kojima možemo biti izloženi.

Simptomi

Visoke temperature ljeti pospješuju razmnožavanje mikroorganizama u hrani, odnosno kvarenje hrane. Stoga ne dopustite da vam ljeto uništi salmoneloza jer od zaraze koja kod male djece, starijih osoba i onih oslabljenog imuniteta može razviti teški oblik bolesti zapravo se lako zaštititi, savjetuju stručnjaci. - Simptomi salmoneloze pojavljuju se od 12 do 72 sata od konzumacije zagađene hrane. Bolest obično traje 4 - 7 dana i kod većine oboljelih prolazi bez ikakve terapije. Međutim, kod nekih pacijenata učestalost proljeva zahtijeva hospitalizaciju kako bi se spriječila dehidracija (gubitak tekućine). Kod težih oblika bolesti postoji mogućnost da salmonela iz crijeva uđe u krvotok i zarazi ostale organe i u tim slučajevima indicirana je primjena antibiotika. Teži oblici salmoneloze javljaju se kod starijih osoba, male djece i osoba oslabljenog imuniteta, savjetuju stručnjaci navodeći kako prepoznati salmonelozu. - Najčešći simptomi su proljev, grčevi u želucu, vrućica, mučnina, povraćanje, zimica, glavobolja, krv u stolici - naveli su. Do zaraze dolazi nakon konzumacije zagađene hrane. Najrizičnije namirnice su sirova jaja, sirovo meso (osobito perad), kolači, sirovo mlijeko. Međutim, rizična namirnica može biti bilo koja ako se njome rukovalo na nehigijenski način i/ili nije dobro termički obrađena. Bolest se prenosi prljavim rukama, dakle, izravnim kontaktom s hranom. Zato se zove "bolest prljavih ruku". Iako je rizik prijenosa salmonele veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti ovu bakteriju na hranu ako ne opere ruke prije rukovanja njome. Inače, većina ljudi ne mora potražiti liječničku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona često prođe sama od sebe u roku od nekoliko dana. Međutim, ako je oboljela osoba dojenče, malo dijete, starija odrasla osoba ili netko s oslabljenim imunosnim sustavom i ako zaraza traje dulje od nekoliko dana, ako je povezana s visokom temperaturom i krvi u stolici, nazovite liječnika. Osim na hranu, građane se upozorava da povedu računa i o kretanju tijekom užarenih dnevnih temperatura. Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narančasto upozorenje za područje BiH i danas od 12 do 17 sati zbog ekstremno visokih temperatura zraka. – Nužno je maksimalno prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tijekom ugodnijih dijelova dana te provoditi mjere zaštite od UV zračenja. Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, primjerice za starije i jako mlade osobe – upozoravaju iz FHMZ-a.

Preporuke

Svim građanima preporučuje se da što je manje moguće vremena provode na otvorenom, na izravnom suncu, a posebno u najtoplijem dijelu dana - od 10 do 17 sati. Također, savjetuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tekućine. Prilikom izlaska na otvoreno preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tekućine uz izbjegavanje alkohola i napitaka s puno kofeina i šećera te manji, laganiji obroci tijekom dana. Poslodavce se poziva da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u razdoblju od 12 do 17 sati te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpjeli, da ih nastave poslije 17 sati. Ako zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće poštovati na ovaj način, poslodavcima se preporučuje da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomaknu na šest sati ujutro. - Radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima poslodavci bi trebali omogućiti korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje dopusta u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu - stoji u preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poslodavcima zbog visokih temperatura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije