Vrhbosanska nadbiskupija se ogradila od riječi fra Mate Vincetića

24.08.2023.
u 19:22

U povodu isječka iz propovijedi fra Mate Vincetića koju je izrekao u nedjelju, 20. kolovoza u crkvi na Plehanu, a koja je izazvala veliku pozornost u medijima i na društvenim mrežama, Vrhbosanska nadbiskupija izdala je 24. kolovoza priopćenje u kojemu se ograđuje od sadržaja iste. 

"Način, na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općoj tako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju", navedeno je u priopćenju uz podsjećanje kako je Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni“ (Mt 25,34-36).

"Vjerna Isusovu nauku, Katolička Crkva slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo 'gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima' te pri tomu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje. Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre. Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi", zaključeno je.

Komentara 1

DE
debelacija
12:11 25.08.2023.

A zašto ti, Vrhbosanska nadbiskupijo, ne citiraš Sv. Pismo i našeg Otkupitelja Isusa Krista, kad se iste riječi odnose i na hrvatski narod u BiH??? Zar hrvatski narod u BiH nije i gol i bos, isključen iz svoje povijesne domovine, u zatvoru i bez prava biranja svojih predstavnika, zapostavljen i zloupotrebljavan, ponižen i do boli ušutkan??? Budi pravedna, Vrhbosanska nadbiskupijo, i shvati da je majica bliža tijelu od košulje!!!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije