Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vreću kupusa ni po dvije marke nitko neće

24. listopada 2020. u 10:31 0 komentara 299 prikaza
kupus

Proizvođači kupusa širom Bosne i Hercegovine nalaze se u veoma nepovoljnom položaju jer imaju velike količine neprodanog kupusa za koje ne mogu naći kupce ni po dosta nižoj cijeni, te velike površine ovog povrća, kako tvrde poljoprivednici, bit će zaorane.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, kaže da je slab otkup, odnosno prodaja kupusa, a da je ta cijena pala i za 40-50 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Kolika god da je cijena kupusa, pa da je i džaba, nitko ga neće. Ljudi nemaju gdje da skladište robu, pa rješavaju to na bilo koji način. Dosta toga će biti zaorano jer se ne isplati skidati kupus s njive, kupovati za njega vreće, a ne možete ga prodati. Tako se ide u još dublji minus", kaže Bićo za "Nezavisne".

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, kaže da kupusa ima mnogo, da je cijena niska, a potražnja mala.

"Otkup povrća za koji je Vlada dala poticaje u iznosu od dva milijuna nije dao rezultate za kupus. Otkupljeno je dosta paprike i luka, ali krumpira, kupusa i luka će ostati mnogo. Tu će biti dosta zaoranog, a ono što se proda, prodaje se po niskoj cijeni, koja varira", rekao je Mastalo.

On kaže da kupusa ove godine ima mnogo zato što je pandemija virusa korona, pa nema svadbi, nema veselja, druženja, te da restorani rade malim kapacitetima i smanjena je generalno potrošnja povrća.

"Malo se povrća troši, a onda to ima za posljedicu da ga ima mnogo više na tržištu, odnosno više ga je i zasađeno proljetos zbog korone i sad se javila hiperprodukcija, odnosno velika ponuda, te se ne može toliko potrošiti i dolazi do pada cijene", kaže Mastalo.

Iako je cijena izuzetno niska, Mastalo kaže da ga ne mogu prodati ni po toj niskoj cijeni zato što nema ni potrošnje. Dodaje da je kupus ove godine kvalitetan.

"Cijene su niske, bijeli kupus je 0,15-0,20 KM po kilogramu, dok je tamni varaždinac skuplji i on je oko 0,40 KM po kilogramu. Riječ je o veleprodajnim cijenama. Proizvođači daju po 0,20 KM po kilogramu pa po tome vreća košta dvije KM. Preprodavač ga kupuje po toj cijeni i prodaje po tri-četiri KM, te tako zaradi više nego proizvođač", rekao je Mastalo.

On ističe da cijene na tržištu u maloprodaji variraju, ali da je bijeli kupus četiri KM, a varaždinac po šest-sedam KM.

"Za razliku od prošle godine, cijene su niže za oko 40 posto i maloprodajne i veleprodajne, ali su procjene da se svejedno kupus neće ni prodati", ističe Mastalo.

Proizvođač kupusa iz Bijeljine kaže da je cijena u odnosu na prošlu godinu pala za 40, pa i 50 posto.

"Cijena jedne vreće bude oko dvije marke, ali ona varira u ovisnosti od potražnje. Cijene su niske, a troškovi veliki dok se plati radna snaga. Mi se bavimo i proizvodnjom organskog kupusa. Ove godine ima generalno manje kupaca. Imamo oko dva i po duluma organskog kupusa i on je 50 posto skuplji od obične proizvodnje, međutim i tu je cijena pala", kaže ovaj proizvođač iz Bijeljine.

Za razliku od brojnih proizvođača kupusa koji nisu uspjeli prodati svoj proizvod, proizvođač u Bugojnu kaže da je uspio prodati kupus koji je zasadio na tri duluma.

"Nisam imao problema što se tiče prodaje. Međutim, moja braća su posadila oko devet duluma i imaju problema s prodajom kao i većina proizvođača. Njima je od tih devet duluma ostalo još oko dva duluma koja nisu prodali", kaže ovaj proizvođač iz Bugojna.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.