Ublažavanje posljedica pandemije

Von der Leyen u pismu zastupnici Zovko: Cilj Europske unije je opći, ravnopravan pristup cjepivima

25.08.2021.
u 12:02

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko inicirala je slanje zajedničkog dopisa predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i ostalim članovima kolegija povjerenika, kojim se poziva na koordinirani globalni odgovor s ciljem ublažavanja posljedica pandemije, te konačnog iskorjenjivanja virusa i njegovih sojeva.

Potpisnici dopisa zagovaraju jednak pristup cjepivima protiv COVID-a 19 i ubrzanje proizvodnje i distribucije cjepiva u cijelom svijetu, uključujući razmatranjem ideje ukidanja pravila intelektualne zaštite cjepiva protiv COVID-a 19.

U službenom odgovoru predsjednica Komisije von der Leyen potvrdila je da je Europska komisija i dalje obvezana na cilj univerzalnog jednakog pristupa cjepivima, te da je Europska unija odigrala vodeću ulogu u globalnom odgovoru na pandemiju tako što je izvezla polovicu od ukupne količine cjepiva proizvedenih u Uniji i doprinijela inicijativi COVAX.

Komisija je također spremna konstruktivno se uključiti u raspravu o tome kako globalni trgovački sustav može u najkraćem mogućem roku pridonijeti tom univerzalnom pristupu, te je Komisija u svezi s tim predstavila svoje prijedloge partnerima u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Nadalje, Europska unija i države članice aktivno rade na razvijanju mogućnosti proizvodnje cjepiva na afričkom kontinentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?