DA SMO BAREM PRIJE ZNALI...

Volite li žvakaće gume? Prestat ćete nakon što čujete kako utječu na zdravlje

shutterstock
30.11.2020.
u 16:26

Iako mnogi žvakanjem žvake pokušavaju smanjiti glad, zapravo se debljaju - postoji dobar razlog za to.

Žvakaću gumu vjerojatno svi uvijek imaju u džepu, a za njom posegnu kada su gladni, nervozni, kada im je dosadno ili žele malo umanjiti želju za slatkim. To što gotovo uopće nemaju kalorija i razina šećera je niska, ne znači da su zdrave. 

Baš suprotno, žvakaće gume imaju nekoliko negativnih posljedica na zdravlje, a mogu vas i udebljati. Stručnjaci otkrivaju da pretjerivanje sa žvakanjem kauguma može promijeniti izgled lica. 

Mišići čeljusti stalno su u pokretu, pa ih možete ojačati - i poprimiti grublji izraz lica. Osim toga, nerijetko se javlja glavobolja kada predugo žvačete.

Jedno istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da, ako žvačete žvaku prije jela, povećavate želju za nezdravom hranom. To je zato što mentol u njoj dodaje gorčinu voćnim okusima, a neki ljudi mogu pokušati suzbiti okus s nezdravim i lako dostupnim alternativama, poput hamburgera ili čipsa, prenosi BrightSide. 

Osim toga, žvakanjem se stvara nadutost u trbuhu, plinovi i grčevi. 

Za kraj, konzumiranje žvaka koje su bez šećera može dovesti do disbioze crijevne flore i potaknuti bakterije koje su odgovorne za pretilost jer sadrže puno umjetnih zaslađivača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije