Stjecanje vještina

Volite li kuhati? Vještine u kuhinji mogu vam pomoći da postanete potpuno nova osoba

27.03.2022.
u 11:11

Nakon nekoliko tjedana sudjelovanja na tečaju kuhanja, sudionici su prijavili kako se osjećaju bolje i žele promijeniti prehranu te živjeti zdravije.

Iako se kuhanje ponekad čini kao zadatak, stjecanje vještina u kuhinji može utjecati i na osjećaj sreće

Znanost kaže kako je osjećaj sigurnosti u kuhinji jako dobra navika za vaše zdravlje, a donosi i neke dobrobiti za mentalno zdravlje, tako tvrdi voditeljica studije dr. Joanna Rees. U istraživanju je sudjelovalo 650 osoba koje su sudjelovale na tečaju kuhanja 7 tjedana, a naknadno su ispitani o tome kako se osjećaju i planiraju li unijeti promjene u prehranu. Ispostavilo se da su ispitanici prijavili da se puno bolje osjećaju, kako psihički tako i fizički, u usporedbi s kontrolnom grupom koja nije sudjelovala u tečaju.

 

Dio ispitanika je izjavio i kako se osjećaju puno bolje nakon što su usavršili vještine u kuhinji i smatraju da će promijeniti svoje prehrambene navike i pobijediti sve negativne koje su ih prije sprečavale da vode zdrav život.  Autori studije su izjavili kako upravo promjena u prehrani može značiti i pozitivne promjene za zdravlje.

Kvalitetnija prehrana i kvalitetnije navike pri kuhanju mogu sačuvati mentalno zdravlje, a upravo su ti problemi danas u porastu. Tu su i pretilost i bolesti metabolizma.

U budućnosti se svakako treba staviti naglasak na kvalitetne obroke koji se pripremaju u vlastitoj kuhinji, te isticati koliko je važno jesti voće i povrće te izbjegavati procesuirana hrana", ističe dr. Rees.  Kuhanje je isto tako veliko zadovoljstvo, prema rezultatima studije, a najviše u njemu uživaju žene. Njih 77 posto je izjavilo kako se osjećaju samouvjereno kada kuhaju, dok je samo 22 posto muškaraca reklo isto. No nakon što je studija završila, rezultati su bili podjednaki i kod muškaraca i kod žena.  "Ova promjena u samopouzdanju može značiti i to da će u kuhanju uživati svi članovi kućanstva", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?