Novo istraživanje

Volite jesti ljute papričice? Saznajte je li to dobro ili loše za vaše zdravlje

24.11.2020.
u 08:14

Ako volite ljute papričice, imamo dobru vijest za vas. Novo istraživanje pokazuje da one mogu produžiti život i smanjiti rizik od srčanih bolesti i karcinoma. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdili ovi preliminarni rezultati, ali sve ukazuje na to da su koristi za zdravlje višestruke.

Zahvaljujući spojevima koje sadrži, ljuta papričica može poboljšati zdravlje srca i smanjiti šanse za rak. Prethodna istraživanja otkrila su da čili papričice imaju antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva, a uz to reguliraju i razinu šećera u krvi. Njihove zdravstvene koristi pripisuju se kapsaicinu, biljnoj aktivnoj supstanci koja je zaslužna za njihov prepoznatljiv okus, piše ljepotaizdravlje.hr.

Razlozi zbog kojih su ljute papričice dobre za vaše zdravlje

Jačaju imunitet

Ljute papričice izvor su vitamina A, koji je iznimno bitan za imunitet, a pomaže i kada je u pitanju zdravlje očiju. Osim toga, ljute papričice sadrže i vitamin C, koji pomaže u imunološkoj funkciji i zarastanju rana. Četvrtina šalice isjeckanih ljutih papričica osigurat će vam cjelokupnu dnevnu dozu tog vitamina. 

Štiti od slobodnih radikala

Vitamin A također je moćan antioksidans, kao i flavonoidi poput beta karotena, luteina, zeaksantina i kriptoksantina. Ove supstance pomažu u zaštiti tijela od utjecaja slobodnih radikala.

Smanjuju razinu lošeg kolesterola

Poznato je da ljuta papričica snižava loš kolesterol i trigliceride, povećava dobar kolesterol te sprječava zgrušavanje krvi, što pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Ubrzava metabolizam

Pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 te bolesti koronarnih arterija. Iako postoji mnogo faktora koji doprinose debljanju, promjene u prehrani mogu pomoći u pronalaženju rješenja, Kapsaicin ubrzava metabolizam, što pak pomaže u sagorijevanju kalorija.

Smanjuje upalne procese u crijevima

Kada zagrizete čili papričicu kapsaicin se vezuje za receptor ne samo u ustima, nego i u vašem digestivnom traktu, stvarajući kemikaliju zvanu anandamid, koja smanjuje upalne procese u crijevima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije