Nakon deset dana borbe

Vojni helikopteri BiH i Hrvatske zaustavili širenje požara na Blidinju

26.07.2022.
u 17:52

"Helikopteri su sinkronizirano djelovali od 10 sati do 16 sati. Napravili su oko 50 preleta i zaista odradili vrhunski posao. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo proteklih dana, ali požar još nije pod kontrolom i na puno mjesta još se čak vidi i otvoreni plamen koji vjetar u svakom trenutku može rasplamsati", kaže Martinović

Nakon deset dana borbe s velikim požarom na Čvrsnici koji je zahvatio preko 250 hektara površine gutajući borovu šumu Parka prirode Blidinje uz pomoć višestanog djelovanja vojnih helikoptera BiH i Hrvatske zaustavljeno je širenje vatrene stihije.

Šef Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije Drago Martinović rekao je za Klix.ba da su vojni helikopter BiH i Hrvatske sinhronizirano djelovali gotovo šest sati i zaustavili širenje požara na tom lokalitetu, ali vatra još uvijek nije pod kontrolom.

"Helikopteri su sinkronizirano djelovali od 10 sati do 16 sati. Napravili su oko 50 preleta i zaista odradili vrhunski posao. Stanje je mnogo bolje nego što je bilo proteklih dana, ali požar još nije pod kontrolom i na puno mjesta još se čak vidi i otvoreni plamen koji vjetar u svakom trenutku može rasplamsati. Očekujemo da nam prije večeri stigne i helikopter Helikopterskog servisa RS-a i završi posao", kaže Martinović, prenosi Klix.

Objašnjava kako su naslage požara koji bukti deset dana ogromne i da je požar doslovno pod zemljom, te može u svakom trenutku ponovno planuti.

"Opožarena je ogromna površina od preko 250 hektara i trebat će sigurno još nekoliko dana da bi se stavio pod kontrolu", pojasnio je Martonović.

Podsjetimo, požar je izbio u subotu, 18. srpnja tijekom večernjih sati i najvjerojatnije je uzrokovan udarom groma, jer se vatra pojavila na terenu gdje nikad ljudska noga nije kročila.

Na gašenju požara su proteklih dana bili angažirani helikopter OS BiH, helikopter Helikopterskog servisa RS-a i hrvatski kanaderi te se s vatrom sa zemlje neumorno bori veliki broj vatrogasnih jedinica, gorskih službi spašavanja, te planinarskih. šumarskih i dobrovoljnih društava sa šireg područja Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?