pri kraju je prva faza izgradnje

Vodotoranj bi konačno trebao riješiti problem opskrbe pitkom vodom za stanovnike općine Domaljevac-Šamac

08.01.2019.
u 15:00

U mnogim posavskim mjestima opskrba vodom obavlja se još uvijek na starinski način bez sustavno riješenog pitanja vodoopskrbe, odnosno projekta vodovoda i kanalizacije. Svako kućanstvo pojedinačno rješava problem i “osuđeno” je na hidrofore, slavine, bunare.

Život uz Savu

Kako je Posavina životno vezana uz riječni tok Save, uz koju se proteže gotovo cijelom dužinom, nije teško pretpostaviti da takav način vodoopskrbe donosi probleme, bilo da vode ima previše, jer tada donosi poplave i zamućena izvorišta, ili pak u ljetnim mjesecima kada se ćudljiva rijeka povuče do razine koju ne pamte ni najstariji Posavljaci, pa je opet problem s vodoopskrbom jer izvorišta presuše.

U cijeloj priči gotovo se zaboravlja kako je odvodnja također važan i uglavnom sustavno neriješen problem jer septičke jame rijetko su urađene po pravilima struke, pa osobito ljetni mjeseci mogu biti rizični za zdravlje, a o očuvanju okoliša malo tko i razmišlja.

U općini Orašje najdalje su otišli sa sustavim rješavanjem projekta vodoopskrbe, ali i odvodnje. Kako su to u pravilu milijunski projekti koje lokalna zajednica ne može sama osigurati, fazno su krenuli u rješavanje problema osiguravajući značajna sredstva kroz razne projekte, ali i iz proračuna. Projekt vodotornja u Kostrču odavno su riješili i sada polako pružaju mrežu koja rješava ne samo problem vodoopskrbe i zamjene dotrajalih sustava već i problem odvodnje.

U općini Odžak također je taj projekt uvelike odmakao i sada rješavaju “slabe točke”, naselja koja su ipak sve ove godine ostajala u većem dijelu godine bez vode. Najteže je stanje u najmanjoj općini Domaljevac-Šamac gdje uopće nije sustavno riješen problem vodoopskrbe.

U općini Domaljevac-Šamac tek se gradi vodotoranj, a mještani u najvećoj mjeri po vodu za piće dolaze u blizinu mjesta gdje se gradi vodotoranj. Tamo iz improvizirane slavine toče vodu u kanistre.

Sa strepnjom očekuju predstojeće ljeto, s kojim stiže i nizak vodostaj, pa će se ponoviti problemi vodoopskrbe. Istina, ne za sve jer problem je rješavan parcijalno pa su dijelovi sela rješenje nalazili organiziranjem vodoopskrbe po ulicama ili zaseocima gradnjom zajedničkog izvorišta te pružanjem mreže samo za određeni broj kuća. Radovi na izgradnji vodotornja u Domaljevcu u posljednje vrijeme teku pojačanim intenzitetom.

U kontinuitetu

- Riješene su početne poteškoće oko bušenja potpornih stupova i sve teče bez zastoja. Ako vremenske prilike dopuste, ugovorena prva faza radova trebala bi biti gotova za otprilike dva tjedna. Ovaj dio radova odnosi se na zemljane i armiračko-betonske radove koji su dosta zahtjevni. Budući da je riječ o objektu specifične strukture i namjene, druga faza radova mora se izvršiti u kontinuitetu, bez prekida - tvrde u općinskom poglavarstvu. Kormilo općine Domaljevac nedavno je uzeo u ruke v. d. načelnika Stjepan Piljić.

- Prva faza radova je pri kraju i Općina će osigurati sredstva za isplatu troškova u skladu s ugovornom obvezom (oko 110.000 konvertibilnih maraka). Druga faza predstavlja veće financijsko opterećenje (oko 300.000 konvertibilnih maraka) i u tom dijelu očekujemo potporu viših razina vlasti, a radimo i na uspostavljanju kontakta sa stranim donatorima. Ovo mora biti jedan od prioriteta u radu općinske uprave - izjavio je prigodom obilaska gradilišta vodotornja v. d. načelnika općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?