poražavajući podaci

Voda iz čatrnja u HNŽ-u neispravna 
u 67 posto uzoraka

catrnja
20.03.2015.
u 10:00

analize vode iz čatrnja rade se po zahtjevu privatnih osoba i uzorci su najčešće neispravni

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a priopćio je kako je u pojedinim općinama HNŽ-a za 2014. obavljena kontrola ispravnosti vode za piće te kako ona nije u potpunosti zadovoljavajuća.

Najveća kontrola u Mostaru

“Imamo ugovore s četiri javna vodovodna sustava HNŽ-a, Mostar, Konjic, Jablanica i Čitluk, koji rade redovitu kontrolu vode. U Mostaru je najveći broj kontroliranih uzoraka i tu je bilo bakteriološki neispravno 8,6%, međutim Konjic ima najveći postotak bakteriološki neispravnih uzoraka u prošloj godini i iznosio je 17%.”, kazala je za “Večernji list” Lejla Hodžić iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. Iz ostalih općina, kao što su Neum, Čapljina, Stolac i Prozor, Zavod povremeno dobiva uzorke iz vodovodnih sustava, i to najčešće uzorkuju sanitarni inspektori, objasnili su u Zavodu. “Povećan postotak neispravnih uzoraka, odnosno nalaza uglavnom je zato što se uzima veliki broj uzoraka sirove vode, a to je voda koja nije prošla proces prečišćavanja i koja nije ni isporučena potrošačima”, ističe Hodžić. Osnovni rizik kontaminacije vode u javnim sustavima je što se u zaštitnim zonama grade objekti, a često je oštećenje i pucanje vodovodne mreže gdje dolazi do uvlačenja materijala iz vanjske sredine unutar cjevovoda.

Privatni zahtjevi

“Kada su u pitanju lokalni vodovodi, imamo samo uzorke kada imamo zahtjev za analizu privatnih osoba, i to su najčešće čatrnje. Uglavnom su to neispravni nalazi. U ukupnom uzorku neispravno je oko 67%, a kreće se i do 75% neispravnih nalaza iz lokalnih vodovoda”, naglasila je Hodžić. Razlog tome je što se ta voda uopće ne prečišćava, vrlo često dugo stoji, osobito kada su u pitanju čatrnje. Bilo koji nalaz da pokaže neispravnost preporučuje se da se prestane s korištenjem vode za piće i može se koristiti kao tehnička voda. Ljudi kada duže koriste vodu koja je zagađena nekim od mikroorganizama i kada njihov broj nije toliko veliki, organizam se navikne i nemaju nikakvih simptoma, a inače povećan broj mikroorganizama može prouzročiti proljeve. Veliki problem je u selima jer se škole opskrbljuju iz lokalnih vodovodnih sustava gdje često mikrobiološki nalaz pokaže da je voda neispravna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije