Odluka o preseljenju

Vlada više neće biti podstanar SDP-a i plaćati im 45.000 KM

VLADA FBiH
01.02.2016.
u 07:00

Vlada FBiH će preseliti u poslovnu zgradu Energoinvesta u sarajevskom naselju Pofalići, kako je i rekao prije nekoliko dana Fadil Novalić, premijer FBiH. Radna skupina Vlade, kako je najavljeno, razmotrit će sve elemente i bit će donesena konačna odluka, piše Večernji list BiH.

Nadležne službe Energoinvesta dobile su zadatak napraviti presjek stanja iskorištenosti prostora u njihovoj poslovnoj zgradi i izgledno je da bi već u ovoj godini Vlada mogla preći u prostor u kojem neće plaćati zakup jer je Energoinvest u većinskom vlasništvu FBiH. To bi bila velika promjena u odnosu na sadašnje stanje, jer Vlada FBiH već 21 godinu SDP-u BiH plaća zakupninu od 45.000 KM mjesečno za korištenje zgrade bivšeg Saveza komunista BiH. Na taj način su se milijuni maraka proračunskog novca slili u stranačku blagajnu SDP-a. Sada će konačno prestati ta praksa, jer je Vlada odlučna riješiti pitanje trajnog smještaja entitetskih institucija. U federalnom proračunu za 2016. planirano je 10 milijuna KM za rješavanje pitanja smještaja Vlade FBiH. Ured premijera, četiri ministarstva i dio Vladinih službi trenutačno su smješteni u zgradi koja je u vlasništvu SDP-a, dok su druga ministarstva na lokacijama u Sarajevu i u Mostaru. U javnosti se spekuliralo i o mogućnosti da Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, ali se od toga očigledno odustalo. Energoinvest prvi je izbor Vlade, a iz premijerova ureda poručili su kako objekt posjeduje dovoljno kapaciteta za smještaj zaposlenika ove kompanije, trenutačne zakupce i Vladu FBiH. Ovo poduzeće ima još nekoliko nekretnina u svom vlasništvu. Osim Vlade, u novi prostor ove godine preći će i uredi predsjednika i dopredsjednika FBiH koji su trenutačno u zgradi Predsjedništva BiH. Ovi uredi bit će smješteni u Vili Braun koju će na korištenje FBiH ustupiti općina Centar.

Radovi na adaptaciji ovog prostora traju i očekuje se uskoro i preseljenje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije