Denis Šulić najavio

Vlada RS razmatra uredbe o pojeftinjenju životnih namirnica, uključujući i proizvodnju ''narodnog kruha''

storyeditor/2023-12-04/kruh.jpg
ilustracija
16.02.2024.
u 19:25

Ministar kaže da se u Vladi razmatraju uredbe koje bi dovele do jeftinijih osnovnih životnih namirnica na koje su ograničene marže, a što su, navodi, pojedini poslodavci vješto izbjegavali

Od minimalca do "narodnog" kruha. Vlada Republike Srpske sprema odgovor na poteze poslodavaca koji su povećanje minimalne plaće iskoristili za nova poskupljenja.

"Vlada ne bježi od odgovornosti da pomogne svakom poslodavcu koji se nađe u problemu zbog isplate minimalne plaće. Ali, sigurno da oni koji najviše galame nisu u prvom, pa ni u drugom, a možda ni u trećem krugu onih koji će imati određenih posljedica zbog povećanja minimalne plaće. Svi moraju znati da pojedinac, ma kako se zvao, ne može biti jači od države, od Vlade RS i da će Vlada uvijek stati iza interesa građana koji žive u ovom entitetu", naglasio je za BHRT ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

Ministar kaže da se u Vladi razmatraju i uredbe koje bi dovele do jeftinijih osnovnih životnih namirnica na koje su ograničene marže, a što su, navodi, pojedini poslodavci vješto izbjegavali. Dodatno, najavljuje i uredbu o obaveznoj proizvodnji i prodaji "narodnog", jeftinijeg kruha.

"Prvenstveni cilj je da napravimo taj osnovni kruh, narodni, domaći, kako god da se zove, od brašna tipa 500 i to od 600 grama, po što jeftinjoj cijeni za građane. Znači, uredba je napravljena ne da se osiromaše poslodavci, nego da se omogući građanima da kupuju osnovne namirnice što jeftinije", kaže Šulić.

Ministar Šulić nije mogao precizirati kada bi najavljeni potezi Vlade RS trebali biti konkretizirani. U tijeku su pregovori i detaljna analiza kako bi se, navodi, izbjegla mogućnost donošenja uredbi koje bi bile u suprotnosti sa relevantnim zakonima i Ustavom RS.

Na povećanje minimalne plaće u Republici Srpskoj sa 700 na 900 maraka, nezadovoljni poslodavci u ovom entitetu odgovorili su poskupljenjem određenih proizvoda, prije svega kruha i drugih pekarskih proizvoda. Da je to povećanje nesrazmjerno u odnosu na troškove proizvodnje, ocjenjeno je u Ministarstvu trgovine u Vladi RS koje je od nadležne inspekcije zatražilo intenzivne kontrole u pekarskoj industriji i kažnjavanje neregularnosti. 

Za emisiju "Intervju" BH radija 1, koja je emitirana danas, resorni ministar Denis Šulić izjavio je kako je cilj inspekcija zaštita interesa građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije