projekti

Vlada Japana za projekte obrazovanja i zdravstvene zaštite u BiH donirala preko 420 tisuća KM

grant
09.03.2016.
u 14:04

Vlada Japana dodijelila je četiri granta vrijednosti oko 422.000 KM za projekte u Loparama, Gračanici, Banjoj Luci i Hadžićima u oblasti osnovnog obrazovanja i primarne zdravstvene zaštite.

Na svečanosti potpisivanja ugovora veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa istaknuo je kako je vlada Japana dodijelila oko 136.000 KM za projekt obnove Osnovne škole "Sveti Sava" u Loparama, a Osnovna škola "Jovan Dučić" u Banja Luci dobila je oko 109.000 KM. Taj novac omogućit će zamjenu dotrajale stolarije (prozora i vrata) na školskim objektima.

Treći primatelj granta je Osnovna škola "Lukavica" u Gračanici za koju je vlada Japana osigurala oko 128.000 KM. Osim zamjene stolarije, realizacija tog projekta uključuje i zamjenu azbestnog krova na školskom objektu.

- Realizacijom ta tri projekta bit će stvoreni bolji uvjeti za realiziranje nastavnog procesa za oko 1.200 učenika u te tri školske ustanove, kao i za 200 nastavnika i suradnika - kazao je veleposlanik.

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a dobio je od vlade Japana oko 50.600 KM za nabavku ultrazvučnog aparata za lokalitet Hadžići.

Lokalitet Hadžići pri Zavodu je osnovan 1996. godine radi pružanja specijalističke zdravstvene zaštite na području općine Hadžići. Na godišnjem nivou pruža usluge za oko 15.000 pacijentica u oblasti primarne ginekološke zdravstvene zaštite.

Veleposlanik Japana u BiH naglasio je danas kako je Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH. Od 1996. Japan je donirao oko milijardu KM za više od 200 projekata u gotovo svim vitalnim odjelima kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita životne sredine, infrastruktura, kultura...

- Japan će nastaviti s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini radi doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u ovim ključnim sektorima - rečeno je danas.

Ugovore o donaciji danas je potpisao japanski veleposlanstvo Kazuya Ogawa s direktorom Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a Mithatom Kurtovićem, direktorom OŠ "Lukavica" Gračanica Almedinom Devedžićem, direktoricom OŠ "Jovan Dučić" Zalužani - Banja Luka Rankicom Pušić, te direktorom OŠ "Sveti Sava" Lopare Pajom Tomićem.

Ministrica zdravstva u Vladi KS-a Zilha Ademaj i potpisnici granta izrazili su danas zadovoljstvo zbog ukupnog dosadašnjeg angažmana i pomoći vlade i naroda Japana Bosni i Hercegovini te naglasili da će novac od ove donacije biti namjenski utrošen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije