sprječavanje blesti

Vlada FBiH osigurala 4.500.000 KM za imunizaciju

cijepljenje
25.04.2017.
u 14:43

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

Zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, u Federaciji je osigurano više od 4.500.000 KM za program imunizacije koji je u potpunosti usklađen s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i koji se provodi u zemljama EU.

Poručio je to pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez na Središnjem stručnom skupu u Sarajevu, čime je počelo obilježavanje Svjetskog tjedna imunizacije u BiH.

Predstavnici nadležnih institucija ocijenili su alaramantnim što je posljednjih godina u BiH došlo do pada obuhvata imunizacijom, koji u 2016. godini iznosi oko 70 posto.

- Zato moramo promijeniti stavove građana, koji moraju znati da je imunizacija najveće dostignuće u zdravstvenoj znanosti budući da nas štiti od značajnog broja bolesti. Moglo bi se reći da je imunizacija žrtva svoje uspješnosti jer smo svi zaboravili bolesti koje su zahvaljujući vakcini iskorjenjeni - kazao je Čerkez.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar naglasio je da obuhvat imunizacije u BiH nije onaj preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije koji iznosi 90-95 posto.

- Nizak cijepni obuhvat stvara pretpostavku za pojavu epidemija i drugih bolesti. Ospice nisu bezazlena bolest u zemljama EU već je umrlo 17 ljudi. Roditelji moraju shvatiti da je jedina ispravna odluka cijepiti dijete - dodao je Pehar.

Zbog niske pokrivenosti imunizacijom na skupu je zabrinutost izrazila predstavnica UNICEF-a u BIH Geeta Narayan navodeći da je neophodno osigurati da postoje točne i pouzdane informacije o koristima cjepiva bazirane na dokazima.   

Zahvaljujući cijepljenju, istaknula je, od 2010. do 2015. godine u svijetu je spriječeno 10 milijuna slučajeva smrti, te su, kao kaže Narayan, kontraindikacije veoma male u odnosu na činjenicu koliko cijepljenje može spriječiti bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije