slučaj franak

Vlada FBiH “odmara” dok kreditni dužnici preživljavaju agoniju

niksic utakmica katar
26.01.2015.
u 10:34

Bosna i Hercegovina i njeni entiteti nemaju institucionalni odgovor na rast tečaja švicarskog franka i posljedice koje to donosi po naše građane i gospodarstvo. Ukidanjem privremene mjere središnje banke Švicarske, koja se odnosila na ograničavanje tečaja franka u odnosu na euro, došlo je do naglog rasta tečaja ove valute u odnosu na euro, a samim tim i u odnosu na konvertibilnu marku. Navedeni rast tečaja franka imat će značajne negativne učinke na građane i gospodarske subjekte u BiH koji imaju kredite s valutnom klauzulom u francima.

Izostala reakcija

Ukupan iznos kredita s valutnom klauzulom u francima koje su plasirale banke u Federaciji zaključno sa studenim prošle godine iznosi 150 milijuna KM i odnosi se na jednu banku sa sjedištem u FBiH, odnosno na Hypo Alpe-Adria Bank. I u RS-u se problem primarno odnosi na jednu komercijalnu banku, a ukupan broj korisnika kredita koji su pogođeni ovim problemom premašuje šest tisuća. Za razliku od susjednih država gdje vlade i parlamenti mijenjanju zakone, a središnje banke predlažu konkretna rješenja, u BiH vlast ni na jednoj razini ne poduzima ništa da pomogne građanima u prevladavanju problema. Za sada je jedino Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim ograničenim mogućnostima, poduzela konkretne poteze. U komunikaciji s predstavnicima Hypo Alpe-Adria Bank, predstavnici Agencije sugerirali su da banka klijentima ponudi konverziju njihovih kredita s valutnom klauzulom u francima u kredite u markama, ili u kredite s valutnom klauzulom u eurima po tečaju koji je važio za franak na dan ukidanja privremenih mjera središnje banke Švicarske. Slične mjere već su poduzete u drugim zemljama, i to se pokazuje kao koliko-toliko prihvatljivo rješenje. No, iz Hypo banke poručuju da oni ne mogu sami podnijeti takav financijski udar. U pomoć se prizivaju institucije države i entiteta.

Premijer u Kataru

- U okruženju su u taj problem uključene i vlade zemalja, pokušavaju na određen način naći rješenja. Rješenja nisu jednostavna i bit problema jeste na koji način osigurati naknadu štete koja iz takvih aranžmana ili pokušaja da se problem riješi, nastaju, kaže direktor Hypo banke Dragan Kovačević.Međutim, Centralna banka BiH pere ruke od svega, a entitetske vlasti ne rade čak ni to. Ponašaju se kao da ih se to ne tiče. Dok se njegovi građani suočavaju s posljedicama rasta franka, premijer FBiH Nermin Nikšić uživa u rukometnom prvenstvu u Kataru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?