NOVALIĆ S MINISTRIMA U POSJETU ŽEPČU

Vlada FBiH investirala oko 700.000 KM na gazdinstvo u Žepču

11.05.2021.
u 17:09

Vlada FBiH pojačala prisustvo na općinama i županijama kroz grantove

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, te prostornog uređenja Josipom Martićem boravio je danas u posjetu općini Žepče gdje se susreo s načelnikom Matom Zovkom te premijerom ZDŽ Mirnesom Bašićem i ministrom poljoprivrede Mirsadom Hadžićem te predsjedateljem OV Žepče Edinom Šišićem.

Po završetku sastanka u prostorijama Općine Žepče, gosti su obišli farmu za uzgoj junadi Trans expert d.o.o Žepče koja je u vlasništvu Danijela Karimovića, a koja broji oko 600 grla. Ova Farma je u prošloj godini od strane federalnih ministarstava kroz programe poticaja dobila blizu 290 000 KM za uzgoj i proizvodnju i nabavku mehanizacije, a tijekom današnje posjete domaćini su gostima predstavili i buduće planove vezane uz razvoj farme, javlja Radio Žepče.

Cilj posjeta je evaluacija o provođenju projekata iz oblasti gospodarstva i infrastrukture na ovom području u kojima sudjeluje Vlada Federacije BiH. Poseban naglasak bio je na stabilizaciji gospodarstva u vrijeme pandemije i izazovima s kojima se susreću niže razine vlasti i gospodarstvenici.

- U nastojanju da prevaziđemo krizu koja je prouzročena pandemijom koronavirusa u prošloj godini smo u ZDŽ investirali oko 60,2 milijuna KM, što u gospodarstvo i zdravstvo, tako i u infrastrukturu, a u istom pravcu idemo i ove godine. Vlada je pojačala prisustvo na općinama i županijama kroz razne grantove tako da se nadam da ćemo svi zajedno, od federalne, županijske i općinske razine svi lakše prebroditi krizu i krenuti ka daljnjem razvitku. Imamo i dobre pokazatelje u tom pravcu jer u prva četiri mjeseca ove godine bilježimo rast zaposlenosti, izvoza i industrijske proizvodnje od 17,2 % - rekao je između ostalog premijer Federacije Fadil Novalić danas u Žepču.

Općinski načelnik Mato Zovko je zahvalio federalnom premijeru i ministrima na svemu onom što su za vrijeme pandemije koronavirusa uradili za općinu Žepče.

- Mi smo nakon rata sve svoje resurse usmjerili na razvoj općine Žepče, a nismo zaboravili ni poljoprivredu. Već dugo u svom proračunu imamo stavku za razvoj poljoprivrede i na taj način trudimo se našim poljoprivrednicima pomoći u onom dijelu gdje oni ne uspiju dobiti pomoć od Federacije i županije, tu smo mi da im pomognemo - zaključio je Zovko.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudim Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 milijuna KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili. 

Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 milijuna KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi. 

Osim Žepča, izaslanstvo je posjetilo i Općinu Tešanj gdje su se sastali s načelnikom Suadom Huskićem, a također su obišli i tešanjske kompanije MI Madi d.o.o. i Mann+Hummel BA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije