posavina

Vježba evakuacije 200 osoba iz poplava

28.06.2016.
u 09:00

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, jedna od najslabijih karika poplava iz 2014. godine bila je slaba komunikacija, koja je uzročno-posljedično usporavala učinkovitost zajedničke obrane od podivljalih rijeka. Kako bi se ta oblast poboljšala, te unaprijedili i drugi segmenti zajedničke obrane od voda koje ne poznaju granice, organizirana je zajednička pokazna vježba spašavanja u slučaju poplave kao elementarne nepogode. Međunarodne organizacije ponovno su pokretač organiziranja takvih korisnih akcija. Ovoga puta to je bio već potvrđeni prijatelj Posavine - Crveni križ Švicarske koji djeluje preko svojih općinskih podružnica u općini Šamac (RS), općini Orašje i Brčko Distriktu.

Projekt švicarskog CK

Pokazna vježba počela je prijevozom čamcima, zdravstvenim intervencijama, nastavljena smještajem u prihvatne centre, odnosno kamp naselje tranzitnog karaktera, koje je izgrađeno dva dana prije početka vježbe.

U vježbi koja je izvedena na priobalnom dijelu rijeke Save kod Šamca (kej) sudjelovalo je 30 volontera, 15 statista i predstavnici šamačkih institucija koje djeluju u izvanrednim situacijama. – Ovo je projekt koji švicarski Crveni križ provodi u nekoliko općina u BiH s ciljem pomoći lokalnim zajednicama da pripreme strategiju u slučaju mogućih katastrofa koje bi ih mogle zadesiti, prije svega poplave. Težište u realiziranju vježbe bilo je koordinirano djelovanje više timova specijaliziranih za pružanje pomoći u slučaju poplava, ističe organizator.

Nužnost suradnje

Terenska koordintorica švicarskog Crvenog križa Bojana Ilić istaknula je kako se pokazna vježba odnosila na evakuaciju 200 osoba koje je zarobila vodena bujica jer se nisu na vrijeme evakuirale tijekom poplava. Vježbi je prethodila gradnja kampa na keju u Šamcu dva dana prije početka vježbe u suradnji sa stručnjacima za djelovanje u izvanrednim situacijama. Koordinator Crvenog križa Šamac Aleksandar Panić potvrdio je kako Šamac ima kapacitete za djelovanje u izvanrednim okolnostima, ali ima i nedostataka koje su uspjeli prepoznati te odrediti procedure kako bi unaprijedili operativne timove. Službenici za upravljanje procedura u vrijeme katastrofa, kakve su poplave, iz Brčkog i Orašja ističu da je suština u nužnosti suradnje prilikom akcija spašavanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?