Christian Schmidt

Visoki predstavnik pozdravio odluku o konstitutivnosti Srba u HNŽ

Christian Schmidt
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
03.08.2021.
u 18:01

Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji, poručio je Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovoj županiji, te priznat bosanski jezik.

Skupština HNŽ je poduzela pozitivne korake u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

- Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava - naveo je Schmidt.

Stoga je, kako je dodao, Ustav Hercegovačko-neretvanske županije izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u toj županiji uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. S tim u vezi, vlasti HNŽ trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.

- Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavske županije, dok Zapadnohercegovačka županija, koja je djelomično usuglasila svoj ustav s ovom odlukom, taj zadatak treba ispuniti do kraja - naveo je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije