Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Visoki predstavnik pozdravio odluku o konstitutivnosti Srba u HNŽ

Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji, poručio je Schmidt
03. kolovoza 2021. u 18:01 0 komentara 433 prikaza
Christian Schmidt
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije o izmjenama Ustava kojima je priznata ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u ovoj županiji, te priznat bosanski jezik.

Skupština HNŽ je poduzela pozitivne korake u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2018. godine.

- Zalažem se za jednakost svih bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Naš zajednički cilj mora biti zadržati mlade, predane i vrijedne ljude iz Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji. Ovaj cilj se može postići tako što će se ojačati povjerenje u javne institucije, u kombinaciji s transparentnim ekonomskim, pravnim i političkim sistemom koji je inkluzivan za sve i koji u potpunosti poštuje vladavinu prava - naveo je Schmidt.

Stoga je, kako je dodao, Ustav Hercegovačko-neretvanske županije izmijenjen kako bi se priznalo da srpski narod u toj županiji uživa ravnopravan status u odnosu na druga dva konstitutivna naroda. S tim u vezi, vlasti HNŽ trebale bi nastaviti s takvim pozitivnim koracima i provesti i preostale aspekte presude Ustavnog suda koji još nisu riješeni.

- Pored toga, slične amandmane treba da usvoji i Skupština Posavske županije, dok Zapadnohercegovačka županija, koja je djelomično usuglasila svoj ustav s ovom odlukom, taj zadatak treba ispuniti do kraja - naveo je Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.