podaci centralne banke

Više od 660.000 klijenata u BiH koristi elektroničko bankarstvo

04.07.2019.
u 13:08

U BiH 22 banke nude elektroničko bankarstvo (mobilno ili internetsko bankarstvo). Podaci pokazuju izražen trend povećanja broja fizičkih osoba te smanjenje broja pravnih subjekata koji koriste ove usluge, podaci su Centralne banke BiH. Ovom vrstom usluge u 2018. godini obuhvaćen je ukupno 667.551 subjekt (u 2017. godini 490.859). Od ukupnog broja korisnika elektroničkog bankarstva, 58.670 je bilo pravnih subjekata (u 2017. godini 64.961), a 608.881 fizičkih osoba (u 2017. godini 425.898).

Boško Mekinjić, predsjednik Upravnog odbora Udruge banaka, kaže da se banke u BiH zalažu za nastavak aktivnosti na usklađivanju zakonske regulative nužne za provedbu i korištenje elektroničkog potpisa, što je jedan od preduvjeta nastavka digitalizacije cjelokupnog bankarskog sektora. To je i jedan od zaključaka s Upravnog odbora ove Udruge. Mekinjić kaže da su sve banke u BiH izrazile spremnost za nastavak digitalizacije, koja će donijeti napredak u poslovanju banaka s jedne strane te omogućiti klijentima lakši pristup bankarskim proizvodima i uslugama. - Zbog nedostatka elektroničkog potpisa na razini BiH, recimo, kod nas građani ne mogu online otvoriti račun u banci – objasnio je Mekinjić. On je naveo da su vlasnici većine banaka u BiH grupacije iz inozemstva i da je to jedan od razloga zbog kojeg ovaj sektor prati digitalne trendove. U Bosni i Hercegovini trenutačno posluju 23 banke, od čega ih je osam u Republici Srpskoj. – Banke su prošle godine imale opet rekordno poslovanje i ostvarile su 367,1 milijun KM neto dobiti. Ukupna aktiva bankarskog sektora premašila je 30,9 milijardi maraka, dok depoziti iznose oko 23,6 milijuna KM – rekao je Mekinjić. Banke su čak i, kako je ocijenio, prelikvidne i zbog nedostatka projekata za održiv rast. Inače, vrijednost novčanih transakcija posredstvom kartica u BiH i inozemstvu tijekom prošle godine iznosi oko 10,3 milijarde KM. Od ukupnog broja transakcija, oko 7,6 milijardi konvertibilnih maraka odnosi se na kartice koje su izdale banke iz BiH i s kojima su ostvarene transakcije u zemlji, dok su naši građani u inozemstvu potrošili i podigli novac posredstvom kartica oko 623 milijuna KM. Istodobno je inozemnim karticama u BiH realizirano nešto više od dvije milijarde KM vrijednih transakcija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije