Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više novca za liječenje i ukop branitelja, za egzistencijalne naknade 50 milijuna maraka

19. studenoga 2021. u 15:57 0 komentara 846 prikaza

Projekcije proračuna federalnih ministarstava za 2022. godinu gotovo su završene, pa bi se u skorije vrijeme moglo očekivati da se usuglašeni tekst proračuna FBiH za iduću godinu nađe na Vladi Federacije BiH. Jedna od stavki proračuna koja zanima veliki broj građana Federacije BiH su izdvajanja za pripadnike braniteljske populacije, piše Večernji list BiH. 

Sredstva rastu svake godine

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja, kazao je za Faktor kako obujam braniteljskih prava ostaje isti i za iduću godinu, ali je dodao kako će se povećati novčani iznosi za liječenje i ukop branitelja. - U tijeku su pregovori oko “popravki” pojedinih prava, u fazi smo dogovaranja. Za egzistencijalne novčane naknade planirano je maksimalno 50,000.000 KM. Za pokope je u planu izdvajanje dodatnih 200.000 uz dosadašnjih 400.000 KM. Moram kazati kako tih 400.000 KM nije bilo dovoljno, pa je Vlada FBiH izdvojila u ovoj godini još 1,5 milijuna KM. Za liječenje branitelja u ovoj je godini bilo planirano 1,5 milijuna KM, ali i tu je reagirala federalna Vlada i izdvojila još 1,5 milijuna KM - rekao je Terzo.

Već godinama je postalo uobičajeno da se za te transfere krajem svake godine odobravaju dodatna sredstva. Iz godine u godinu raste broj sredstava koje je potrebno izdvojiti.

Od početka rata na ovim prostorima prošlo je 29 godina, a veliki broj branitelja četiri je godine proveo na kiši, snijegu, ledu, u rovovima pod ogromnom količinom stresa i uz neadekvatnu prehranu, što se sve više odražava na zdravstveno stanje te populacije. Uz to, činjenica je da su branitelji sve stariji, time i izloženiji zdravstvenim tegobama. Sve to ogleda se i u broju korisnika pomoći u liječenju. Tako je Vlada Federacije BiH u kolovozu donijela odluke o povećanju za ukupno 3,000.000 KM dvaju transfera planiranih ovogodišnjim proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, a namijenjenih za pomoć pripadnicima braniteljske populacije.

Tako je transfer za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije povećan sa 600.000 KM na 2,100.000 KM, a dodatni iznos osiguran je unutarnjom preraspodjelom sredstava Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Odluku o povećanju ovog transfera Vlada je donijela imajući u vidu povećan broj zahtjeva za troškove pokopa pripadnika braniteljske populacije. S 1,500.000 KM na 3,000.000 KM povećana je i vrijednost transfera za pomoć u liječenju branitelja. Dodatna sredstva su, također, osigurana preraspodjelom unutar resornog federalnog ministarstva.

I ova odluka donesena je zbog povećanog broja zahtjeva za pomoć u liječenju pripadnika braniteljske populacija (razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, kao i obitelji poginulih branitelja, umrlih ratnih vojnih invalida, obitelji umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odličja i obitelji umrlih razvojačenih branitelja).

Na listi 15 bolesti

Jednokratna novčana pomoć za plaćanje troškova liječenja dodjeljuje se u iznosu od 50% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za 2020. godinu, a prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput, i to po jednoj osnovi tijekom godine.

U 2020. prosječna neto plaća u Federaciji BiH iznosila je 973 KM, 50% tog iznosa je 486 KM. Lista bolesti obuhvaća 15 kategorija. U 1. se ubrajaju tumori, i to maligni i benigni koji lokalizacijom ili prirodom mogu ugroziti život ili smanjiti funkciju organa ili sustav. U 2. neurološke bolesti, 3. bolesti koštano-mišićnog i vezivnog tkiva...•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.