Božić

Vikend obilježile velike gužve, na Badnji dan se solidarizirajte s radnicima

23.12.2018.
u 13:15

Neke tvrtke već su u petak zatvorile svoja vrata, isplatile božićnice i obavijestile o kolektivnim odmorima

Gužve duge do pet kilometara na granicama nagovještaj su dolaska većeg broja bh. žitelja koji danas žive i rade u drugim zemljama. Međutim, najradosnije doba u godini žele provesti na rodnoj grudi. Jučer su granični prijelazi na sjeveru i zapadu koji gravitiraju prema Hrvatskoj bili pretrpani kolonom vozila, piše Večernji list BiH.

Satima se čekalo u redovima. Svi žele kući za Božić.

- Ovo je posebno vrijeme, vrijeme ljubavi i mira i naravno da svi žele biti kući za blagdane.Sretni smo jer možemo doći i radujemo se nadolazećem razdoblju - govori nam obitelj Grgić dok čeka na prijelazu Gradiška gdje su kolone tijekom dana bile kilometarske.

Gužve se očekuju i danas, ali i sutra. Oni koji imaju radni vikend krenut će kući danas poslijepodne ili na Badnji dan. Što se slobodnih dana tiče, neke tvrtke već su u petak poslijepodne ugasile pogone, a pokrenut će ih ili na blagdan svetog Ivana 27. prosinca ili dan kasnije, a neke su se odlučile za kolektivne godišnje odmore koji će se protegnuti do dana nakon Sveta tri kralja, koji se slave 6. siječnja.

Trgovine na Badnji dan

Kada je u pitanju potrošnja, mnoga poduzeća nisu štedjela na božićnicama. Tako će i blagdanska košarica ove godine biti veća te će rasti do 550 KM. Srednja košarica iznosit će 250 KM, a skromna oko 150 KM. Naravno, kupnja u zadnji tren i dalje je itekako aktualna.

Trgovački centri, trgovine i butici jučer su bili pretrpani ljudima. Neki su odlučili raditi i danas kako bi dodatno profitirali te kako bi oni koji kupuju mogli imati sve potrebno za Božić. Taj fenomen je nemoguće iskorijeniti, tako će i na Badnji dan biti onih koji će tražiti trgovine. Stoga su i sindikati koji se brinu za prava radnika izdali priopćenje, ali i franjevci su u pojedinim župama pozvali da se na Badnji dan ne kupuje.

- Solidarizirajte se s radnicima u trgovinama. Oni su vam cijele godine na usluzi za različite potrebe. Pomozimo da im ne bude oduzet dragocjeni dar vremena za pripravu za slavlje i samo slavlje sa svojim obiteljima i prijateljima - stoji, između ostalog, u porukama za ovaj Badnjak. Poruku je poslao i papa Franjo.

“Božić znači dati prednost Božjem tihom glasu pred zaglušujućom bukom konzumerizma”, rekao je čovjek koji brine o 1,3 milijarde katolika u svijetu. “Ostane li Božić samo lijep tradicionalni blagdan u kojemu mi imamo glavno mjesto, a ne On, onda je to izgubljena prilika. Molim vas, nemojmo pretvoriti Božić u svjetovni događaj”, kazao je.

Ono što je poznato jest da će se oko podneva većina trgovina i ugostiteljskih objekata na Badnjak zatvoriti. Ugostiteljski objekti ponovno se otvaraju u srijedu na blagdan svetog Stjepana, neki cjelodnevno, a neki u poslijepodnevnim satima. U nekim krajevima gdje žive bh. Hrvati općinska ili gradska vijeća produljila su im radno vrijeme.

Adventski vijenac

A danas, uz ostale tri, zapalite i četvrtu adventsku svijeću. Prva je prorokova svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje, druga je betlehemska koja označava mir, treća je pastirska koja slavi radost i veselje i današnja četvrta, svijeća anđela, donosi ljubav. Prema vjerovanju, četiri svijeće označuju i četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Vrijeme došašća u ove četiri nedjelje kršćane je pozivalo na budnost.

I Isusove riječi učenicima bile su: “Budite budni, bdijte i molite sa mnom. Duh je, istina, voljan, ali je tijelo slabo”. Isus je svjestan slabosti ljudi, ali ih ohrabruje da ustraju na Njegovu putu. Nakon današnjeg dana koji će vjernici provesti u pripravi za Božić, još sutra će se u mnogim župama moliti mise zornice. Crkve su svakog jutra bile do kraja ispunjene. Mnogi nisu propustili nijedan dan u došašću da odu na misu i tako se pripreme za rođenje Isusa Krista.

Također su ispovjedili grijehe. Nakon sutrašnje posljednje zornice u noći s ponedjeljka na utorak je i polnoćka. Nakon polnoćke uslijedit će druženje u brojnim obiteljima, unatoč kasnim satima, a onda će isti sutra krenuti na božićnu svetu misu koja je, ovisno o župi, u 9, 10 ili 11 sati. I ovog Božića iseljeni i Hrvati u domovinama, bilo u Hrvatskoj ili BiH, promišljat će jednako. A među desecima tisuća onih koji dolaze kući provesti blagdane bit će i onih koji će se nakon godina i desetljeća u tuđini odlučiti na trajni povratak i ostanak ispod najljepšeg neba. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije