Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vijeće ministara dalo suglasnost na Ugovor o nabavci cjepiva za Covid-19

16. rujna 2020. u 14:18 0 komentara 76 prikaza

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj telefonskoj sjednici dalo suglasnost na Ugovor o nabavci cjepiva sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI), nakon što je usvojilo Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu za Covid-19 (COVAX). 

Ovlašteni su ministrica civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci cjepiva sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) i zamjenik ministrice civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obveze plaćanja troškova nabavljenih cjepiva, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi sa nabavkom cjepiva putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu za Covid-19, snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju 50.000,00 KM iz tekuće proračunske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prijevoza cjepiva proistekle iz Ugovora o nabavci cjepiva sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI), a prethodno je odobrilo izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih financijskih institucija ili osiguranje pokrića obveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup cjepivu za Covid-19, s obvezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministarstvo financija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastavit će pratiti izvršavanje obveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup cjepivu za Covid-19, o čemu će polugodišnje izvještavati Vijeće ministara BiH.

Bez testa u BiH mogu ući maloljetna djeca i supružnici državljana BiH

Vijeće ministara je donijelo Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Donošenjem ove odluke omogućava se da se, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, omogući ulazak u BiH bez negativnog testa na virus SARS - Kov - 2 i osoblju međunarodnih organizacija, te pod istim uvjetima i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja i izrade identifikacijske iskaznice koju izdaje Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Također, bez negativnog testa na SARS - Kov - 2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina BiH.

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je ranijom odlukom omogućen ulazak u BiH bez testa državljanima Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima, koji su državljani drugih zemalja.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.