Od 2021. do 2027. godine

Vijeće EU odobrilo paket financiranja za zemlje aspirante od 14,2 milijarde eura

Europa za građane
08.09.2021.
u 12:44

Zemlje članice Europske unije odobrile su gotovo 14,2 milijarde eura pretpristupne financijske pomoći za period od 2021. do 2027. godine u korist Albanije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Ova podrška pomoći će korisnicima u provođenju reformi u skladu s planovima budućeg članstva u Uniji. Korisnici će biti podržani u provođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili s vrijednostima Unije i kako bi se postupno uskladili s pravilima, standardima, politikama i praksama Unije.

Pomoć u okviru IPA III bit će zasnovana i na pristupu zasnovanom na učinku i na principu pravičnog udjela.

To znači da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika. Posebna pažnja će se posvetiti naporima uloženim u temeljna reformska područja (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost).

Istodobno će se primijeniti načelo pravičnog udjela kako bi se osiguralo da opseg i intenzitet finansiranja uzimaju u obzir ne samo performanse korisnika već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmjerno nizak nivo pomoći u usporedbi s drugima i kako bi osigurali napredak svih korisnika.

Predviđeno je i da će se opseg i intenzitet pomoći moći modulirati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmjeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?