ODLAZAK NAJDUGOVJEČNIJE KRALJICE

VIDEO Komunikacijski stručnjak Božo Skoko o smrti kraljice i budućnosti monarhije: 'Kraj jedne velike ere'

08.09.2022.
u 20:55

Sada se, kaže, događa kraj jedne velike ere koja će sigurno biti potpuno drugačija, i u smislu jedinstva zemalja Ujedinjenog Kraljevstva, zajedništva zemalja Commonwealtha, zajedništva kraljevske obitelji, ali i imidža kraljevske obitelji, kao i samoga vladara

Najdugovječnija britanska kraljica, Elizabeta II., umrla je u 96. godini života u svojoj vikendici u Balmoralu. Ondje je provela svoje posljednje dane, a prijepodne su doktori odredili da mora biti pod njihovim nadzorom nakon što su obavili par pretraga. Zbog zabrinutosti o njenom zdravlju, prinčevi William, Andrew i Edward još su prije nekoliko sati stigli u Balmoral.

No, nažalost, kraljica nije izdržala, a što će se sada dogoditi nakon smrti najmoćnije žene i najdugovječnijeg monarha, komentirao nam je komunikacijski stručnjak Božo Skoko.  

- Kraljica Elizabeta bila je više od kraljice. Ona je na unutarnjem političkom planu bila simbol nacije i simbol njihovog nacionalnog identiteta.S druge strane, ona je držala na okupu sve zemlje unutar Ujedinjenog Kraljevstva, a isto tako i zemlje Commonwealtha. Oni su osjećali prema njoj određeno poštovanje, i s druge strane pitanje je u kojoj mjeri će se to poštovanje i taj autoritet zadržati kada je sad tron preuzeo kralj Charles - kazao je Skoko i dodao da je ona uspjela zadržati i kraljevsku obitelj na okupu. 

- Vidjeli smo da su čak i mlađi članovi koji se nisu baš uklapali u obitelj, osjećali prema kraljici jedno posebno poštovanje. Naravno da će se to sada izgubiti, poglavito to strahopoštovanje, sigurno, i promijenit će se sada kada je u pitanju kralj Charles - objasnio je. 

Kada govorimo o moći kraljice Elizabete, Skoko je kazao da je ona doživjela sve ono što jedan vladar može samo sanjati. 

 

- 70 godina svoje vladavine, proslavila je svoj jubilej, imenovala je 15 britanskih premijera uključujući i najnoviju britansku premijerku s kojom se jučer sastala. Ona je ispunila sve svoje snove. S druge strane, Britanci sigurno tuguju za njom budući da je ona obilježila naraštaje ljudi u Velikoj Britaniji. Dakle, mnogi ne mogu zamisliti povijest bez kraljice - kazao je još. 

Sada se, kaže, događa kraj jedne velike ere koja će sigurno biti potpuno drugačija, i u smislu jedinstva zemalja Ujedinjenog Kraljevstva, zajedništva zemalja Commonwealtha, zajedništva kraljevske obitelji, ali i imidža kraljevske obitelji, kao i samoga vladara.  

- Nemojmo zanemariti činjenicu da je Velika Britanija na godišnjoj razini zadnjih nekoliko godina znala uprihodovati oko milijardu i pol funti samo od turizma, samo od prodaje brenda imidža kraljevske obitelji. Više od dva i pol milijuna turista svake godine dolazilo je samo zbog kraljevske obitelji, Buckinghamske palače i kraljice. To su sigurno aduti zbog čega je ona bila i simbol njihovog turizma. U svakom slučaju, završila je jedna velika, dugotrajna era. Kraljica Elizabeta ostaje zapisana u povijesti kao najdugovječnija britanska vladarica, ali i jedna od najvećih britanskih kraljica zajedno s kraljicom Viktorijom - zaključio je Skoko. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?