Hrvat poznati grboslovac i umjetnik heraldike u Skandinaviji

Veliko priznanje: Mostarac Davor Zovko novi je državni herald Kraljevine Švedske

18.06.2022.
u 09:40

Švedski Državni arhiv objavio je kako je za novog državnog heralda Kraljevine Švedske imenovan Hrvat Davor Zovko. Zovko je rođen 1965. u Mostaru gdje je završio strojarsku tehničku školu te diplomirao kao nastavnik jezika i književnosti, piše Večernji list BiH.

Široka paleta tema

Magistrirao je 2003. na Mälardalskom sveučilištu u Eskilstuni u Švedskoj s istraživanjem heraldike kao predmeta koji motivira na doživotnu samonaobrazbu. Na Örebro sveučilištu 2017. obranio je disertaciju za licencijat u oblasti socijalnog rada i javne uprave. Inače, državni herald Švedske imenovan je posljednji put još davne 1999. godine, kada je na tu dužnost stupio dosadašnji herald Henrik Klackenberg. Od 15. lipnja ove godine tu dužnost obnaša Zovko, a kako se pritom ističe, njegovo imenovanje na ovu istaknutu dužnost u ovoj skandinavskoj državi nije slučajnost.

Inače, državni herald u Švedskoj nadležan je za kontrolu uporabe državnih simbola, dakle, grba i zastave Kraljevstva, davanje mišljenja pri komponiranju novih javnih grbnih obilježja te, primjerice, pomoć ustanovama i institucijama glede niza pitanja kao što su grafički profil, isticanje zastava...

Zovko se već godinama smatra jednim od najpoznatijih grboslovaca i umjetnika heraldike u Skandinaviji. Godine 1998. komponirao je grb za biskupa Andriju Arboreliusa, prvog katoličkog biskupa u Švedskoj koji je rođeni Šveđanin. Godine 2017. biskup je imenovan kardinalom te je i grb dobio kardinalske atribute.

Godine 2001. Zovko je pobijedio na natjecanju za komponiranje grba za Švedsko heraldičko društvo, a godine 2003. na natjecanju za izradu "ex librisa" za švedskoga princa Carla Philipa. Zovko je komponirao i grbove nadbiskupa Aparicija, vojnog ordinarija Bolivije, pomoćnog biskupa zagrebačkog, mons. Mije Gorskog, te grbove više poznatih osoba u Švedskoj. Tehnike u kojima slika su tuš, pastel i gouache.

- Digitalnu tehniku koristim isključivo za skeniranje gotovih slika - naglašava Zovko.

Ugledni švedski grboslovac Jesper Wasling opisao je Zovkinu knjigu "Obiteljski grb" kao "najljepšu heraldičku knjigu modernih vremena". Kako Zovko nije samo umjetnik praktičar nego i grboslovac teoretičar, pokazuje podatak da je napisao nekoliko poglavlja u heraldičkim antologijama te broj članaka koji dodiruju široku paletu tema iz oblasti heraldike.

Godine 2009. publicirao je poveću ilustriranu monografiju o pravima u heraldici, a godine 2016. godine monografiju o razlici među pravim viteškim redovima koje dodjeljuju suverene države i raznih udruga građana koje nisu pravi viteški redovi, ali sebe na vlastitu inicijativu nazivaju "viteškim redovima". Na Sveučilištu u Mostaru 2017. godine održao je predavanje o viteškim redovima.

Za dugogodišnji humanitarni i kulturni rad Zovko je primio više odlikovanja. Među njima su najznačajnije dvije viteške titule, Veliki križ Svetoga Groba Jeruzalemskoga te zapovjednik papinskoga Reda svetoga Grgura Velikoga. Brojni heraldičari u Švedskoj nazvali su Zovkino imenovanje "najboljom heraldičkom viješću u Švedskoj". Inače, Zovkine heraldičke slike odlikuju se dobrim proporcijama i izraženim ritmom.

Moderno i tradicionalno

Umjetnički izraz je moderan, ali istodobno čvrsto oslonjen na prastaru tradiciju, što se vidi i na grbovima koje je Zovko komponirao za švedske građanske obitelji. Zovko je 1998. godine komponirao grb za biskupa Andriju Arboreliusa, prvog stockholmskog biskupa koji je rođeni Šveđanin. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije