mještani u strahu

Veliko klizište kod Foče došlo do kuća, ugroženo pet domaćinstava

klizište
Foto: SRNA
21.01.2017.
u 21:56

Klizište dugo oko 400 i široko oko 300 metara pokrenulo se iza ponoći, a mještani su u noći, bez struje i mjesečine, uspjeli nekako evakuirati stoku iz dvije štale dok su tonule u krater.

U selu Budanj, iznad kopa Novog rudnika mrkog ugljena "Miljevina", aktiviralo se ogromno klizište koje je "progutalo" dvije štale, došlo do samih kuća, prekinulo seoski put, pokidalo elektro-vodove, zatrpalo seoske bazene sa pitkom vodom i ugrozilo opstanak pet domaćinstava, javlja Srna. 

Klizište dugo oko 400 i široko oko 300 metara pokrenulo se pola sata iza ponoći, a mještani su u mrkloj noći, bez struje i mjesečine, uspjeli nekako evakuirati stoku iz dvije štale dok su tonule u krater.

"Grozno... kao da mitraljez rešeta, takvo je bilo pucanje. Ulijetali smo s baterijom i izbacivali krave i telad. Brzina puta vještina, ne znam bi li se smijao ili plakao", rekao je jedan od mještana.

Njegova supruga kaže da su cijelu noć proveli budni s kravama na snijegu i da u kuću nisu smjeli ulaziti. 

Ona ističe da se klizište aktiviralo usljed iskopavanja ugljena.

"Rudnik nas je potkopao. Ovo je mirno i lijepo mjesto, a oni su nas potkopali i doveli do ovoga", kategorična je Milka.

Predstavnici Rudnika obišli su ugrožena domaćinstva i obećali im nadoknadu štete, te privremeni smještaj u motelu na Baljevom Polju kod Foče i objekte za smještaj stoke. 

Tehnički direktor Rudnika Dušan Ždrale rekao je Srni da se ovako nešto nije moglo predvidjeti. On je napomenuo da će svi mještani biti obeštećeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?