Cijene goriva

Velike tvrtke zbog visokih cijena goriva traže način da izravno kupuju izvana

gorivo
VL
Autor
Željko Andrijanić
10.07.2018.
u 14:00

S nostalgijom se ovih dana vozači u BiH prisjećaju siječnja 2016. kada su cijene goriva bile oko 1,76 KM, a nekoliko crpki natjecalo se koja će više spustiti cijenu, pa je u jednom trenutku došlo do toga da gorivo košta 1,26 KM, piše Večernji list BiH. Posljednjih mjeseci cijene goriva dosežu razine od 2,26 do 2,41 KM po litri, a benzin je 5 do 10 feninga skuplji od dizela, a teško je očekivati da će uskoro doći do većeg pada cijena.

Važna su događanja na svjetskom tržištu, a jučer je objavljena informacija da je cijena nafte pala nakon dva tjedna konstantnog rasta do kojeg su dovele trgovinske napetosti najjačih sila svijeta, ali i povećanje proizvodnje nafte Saudijske Arabije. Na londonskom tržištu cijena je pala za 2,9 posto, dok je na američkom za 0,4 posto. Saudijci, unatoč činjenici da su povećali proizvodnju, o čemu su izvijestili Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC), s druge strane su smanjili prodajnu cijenu nafte Europi, što je znak dobre volje za suradnjom i stabilizacijom cijene.

Da OPEC već svima pomalo ide na živce, s obzirom na to da oni vuku poteze oko poskupljenja i pojeftinjenja nafte, potvrđuju i poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je OPEC optužio za podizanje cijena nafte i zatražio od te organizacije da smanji cijenu.

S obzirom na to da su takve najave dobre za cijeli svijet, u BiH se uskoro može očekivati pad cijena od 5 do 10 feninga.

- Višestruko su nam se povećali troškovi zbog ovih cijena pa razmišljamo napraviti neke izravne kontakte s proizvođačima u stranim državama koji nam mogu dostavljati veće količine goriva. Već smo u nekim pregovorima s obzirom na to da moramo razmotriti sve zakonske propise, ali ovako dugoročno nećemo moći funkcionirati. Kada imate vlastite kamione, onda vam ovakve stvari igraju veliku ulogu, onda još manja vozila kojima prevozimo robu u druge dijelove BiH... iziđe to na veći iznos kojim bismo mogli zaposliti još pokojeg radnika. Tu nema previše manevarskog prostora, zato će nam možda najbolja opcija biti naći vanjskog partnera i tako sniziti cijene. Razgovarali smo već s nekim tvrtkama kojima je zanimljiva ova ideja - kazali su nam u jednom većem poduzeću koje ima vlastita vozila.

Kako će se stvari dalje razvijati, ostaje upitno, a one se ne pomjeraju previše s mrtve točke. Pojeftinjenja nakon poskupljenja nimalo ne popravljaju situaciju, tako da ni 5 do 10 feninga, ako se i dogodi pojeftinjenje, neće nešto posebno promijeniti. Traže se ozbiljnije mjere kako bi se cijena barem donekle prilagodila niskom životnom standardu bh. građana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?