Izvješće Transparency Internationala

Velika opasnost od rasta šverca oružja iz BiH u zemlje EU

oružje
09.12.2015.
u 07:00

Nedostatak odgovornosti i transparentnosti su doveli do slučajeva nestanka oružja te čak potencijalne nelegalne trgovine oružjem i streljivom

Članice NATO-a i partnerske zemlje su pod visokim rizikom od korupcije, prema nalazima indeksa obrane sačinjenog u okviru Programa za obranu i sigurnost Transparency Internationala. BiH je dobila ukupnu ocjenu C, što predstavlja umjeren rizik od korupcije, ali je u okviru segmenta nabava i rizika od korupcije u nabavama dobila ocjenu D.

Nalazi indeksa pokazuju da postoje formalne procedure nabava i napredovanja u službi u sektoru obrane, ali se one često ne provode. Nakon provedenog istraživanja pokazano je da, iako postoje propisane procedure koje uređuju raspolaganje vojnom imovinom, praksa Ministarstva obrane i raspolaganje pokretnom imovinom nisu transparentni. Nedostatak odgovornosti i transparentnosti su doveli do slučajeva nestanka oružja te čak potencijalne nelegalne trgovine oružjem i streljivom.

BiH se zamjera nefunkcionalnost države što zapravo, kako ističu, stvara rizike od korupcije i slabi djelovanje i mogućnosti obrane. Procedure Ministarstva obrane su propisane, ali se vrlo često ignoriraju uslijed politizacije postupka i ekstremno kompleksnog pravnog okvira.

Spomenimo da je ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao kako bi BiH vrlo brzo mogla postati lider i središte iz kojeg bi se koordinirale zajedničke aktivnosti u regiji kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja oružja. Za bh. medije je kazao kako je problem krijumčarenja oružja iz balkanskih zemalja bio tema njegovih nedavnih brojnih sastanaka s francuskim dužnosnicima u Parizu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije