Život je maskenbal

Veličanstven karnevalski ugođaj

maskare
08.02.2016.
u 07:00

Zahvaljujući izdašnoj potpori Apolona, boga sunca u rimskoj mitologiji, u veličanstvenom ugođaju je protekao 52. karneval fest u Trebižatu i Čapljini, piše Večernji list BiH. Zahvaljujući moćnim silama, karnevalska povorka je višesatnim defileom kroz Trebižat i ulicama Čapljine stvorila ugođaj za pamćenje.

Ugođaj za pamćenje

Mora se reći kako su, izgleda poneseni ukupnim dojmom, čelnici “Maškarske republike” preuzimajući ključeve grada od načelnika Čapljine Smiljana Vidića, obećali mnogo toga. Naime, Ivica Vučić maškarski zapovjednik, obećao je, ni manje ni više, nego rješavanje “nagomilanih” problema. Dakle, u Čapljini je zavladala dvodnevna “maškarska vlast” koja će se okončati završnim maškarama u utorak, 9. veljače. Središnji dio protokola Karneval festa, uz preuzimanje ključeva grada, bilo je podizanje optužnice protiv Marka Krnjevala, ovoga puta u liku tajanstvenog Mrče koji je predvodio maškarsku svitu.

Nije samo tajanstveni Mrčo moćnog uha bio ugledni gost čapljinskog karnevala, nego je središnjim gradskim trgom prodefilirala i “Kolinda Grabar-Kitarović” koju je dočarao Danijel Boto, poznati čapljinski zabavljač. Iako s karnevalima ne treba licitirati, slobodno se može reći da je ovogodišnji karneval bio jedan od najposjećenijih, posebice veliki broj građana pratio je defile ulicama grada. Da s karnevalima nema šale, ne samo na Sambadromu u Riju nego i u Čapljini, potvrdila je nezgoda tijekom Karneval festa. Naime, jedan od karnevalista koji se svojski potrudio oko koreografije ranjenika, završio je baš kao ranjenik u mostarskoj bolnici. Za vrijeme defilea ulicama grada pao je s kamiona i slomio ruku.

Punoljetni karneval

Karnevalska fešta Ljubuškog karnevala bila je u znaku slavlja njegove punoljetnosti, s obzirom da je ovogodišnji 18. po redu, a počela je mimohodom kroz grad u kojem su sudjelovale 23 karnevalske skupine iz Ljubuškog, Gruda, Širokog Brijega, Posušja i Sarajeva. Prednjačilo je Karnevalsko društvo “Prolog”, glavni pokretač i organizator Ljubuškog karnevala. Ljubuški načelnik Nevenko Barbarić predao je ključeve grada novoj “svenarodnoj vlasti”, a zauzvrat, ona mu je uručila “tambure” (tj. tabure) da na njemu može sjediti i glasovati u “Hrvatskome saboru” (u koji na izborima nije uspio ući). Počelo je suđenje Marku Karnevalu koji je optužen za brojne grijehe i nedjela. Pokladna nedjelja posljednjih godina poseban je događaj u župi Imena Marijina u Gromiljaku pokraj Kiseljaka, ali i cijelom Kiseljaku. Iz škrinja se za ovu prigodu iznose narodne nošnje, odijevaju se i nose pod pučkom misom, a nakon mise nastaje opće veselje. Počinje u dvorištu župne crkve u Gromiljaku, nastavlja na parkiralištu ispred zgrade Općine u Kiseljaku te drugim kiseljačkim mjestima, a završava u nekom od ugostiteljskih objekata u kojima zabava potraje do kasno u noć. Gromiljačanima se svake godine rado pridruže i žitelji drugih dijelova općine Kiseljak koji za ovu prigodu također oblače narodne nošnje, ali i brojni Kiseljačani pod maskama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije